Kirjoitettu

HPA pikaliittimet?

HPA aseissa ja tarvikkeissa on tarve liikuttaa ilmaa säiliöstä aseeseen tai toiseen säiliöön. Markkinoilta löytyy useita erilaisia osin hyvin samannäköisiäkin liittimiä, jotka eivät kuitenkaan ole keskenään yhteensopivia. Tässä artikkelissä käydään lyhyesti lävitse erilaiset HPA liittimet.

HPA liittimet voidaan jakaa airsoft-käytössä karkeasti automaattisesti sulkeutuviin ja ei sulkeutuviin liittimiin. Sulkeutuville liittimille tyypillistä on liittimen kovempi hinta, joka kasvaa sitä mukaa, mitä korkeammalle paineelle liitin on suunniteltu. Sulkeutuvan liittimen etuna on se, että sellaisen voi avata järjestelmästä (tietyin varauksin!) paineistettuna.

Uuden sukupolven paineilmatoimiset airsoft-aseet ovat yleistyneet ensimmäisenä Yhdysvalloissa, josta tulevat mm. Wolverine-airsoft, Polarstar, Protech ja Tippmann. Amerikkalaisen alkuperän takia kyseiset tuotteet käyttävät sikäläisten standardien mukaisia liittimiä, joista standardiksi on muodostunut Fosterin pikaliittimet. Standardiksi muodostunut liitin on onneksi hyvä, ellei miinuspuoleksi lasketa liittimien huonoa saatavuutta Euroopasta. Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, sillä meiltä niitä kuitenkin saa =). Foster liittimien lisäksi puhutaan myös “paintball QD” (Quick Disconnect), PTC ja pistoliittimistä. Olemme koostaneet alla olevaan taulokkoon tietoja erilaisista liittimistä ja niiden käyttötarkoituksista.

Huom! Taulukossa esitellään airsoftissa tyypillisesti käytettävät liitintyypit. Esimerkiksi Foster valmistaa monenlaisia liittimiä teollisuuteen, mutta airsoft-käytössä käytetään yleeensä vain 1/8 sisä- tai ulkokierteillä varustettuja liitinmalleja.

 

selietteet
hpa-liittimet-taulukko-kuva