Alkaako samat vanhat pelimuodot kyllästyttää jo? Lyökö pää ihan tyhjää kun koitat keksiä jotain uutta ja hauskaa pelimuotoa? Toivottavasti tästä listasta on apua!
Kaikki pelimuodot eivät sovellu suoraan kaikille pelialueille, mutta näitä voi kuitenkin muokata mieleisekseen ja koittaa, miten ne saisi toimimaan.
Korttipeli
Tässä pelimuodossa jokaisella pelaajalla on yksi pelikortti, joka "määrittää hänen oikeutensa osallistua peliin". Kortteja kierrättämällä ja keräämällä oma tiimi voi mahdollistaa uudelleensyntymisen (respaamisen).
Säännöt:
– Jokainen pelaaja saa pelin alussa yhden pelikortin (esim. tavallisesta korttipakasta), joka on selvästi mukana kentällä (esim. taskussa, hihassa tai muovitaskussa).
– Kun pelaaja eliminoidaan, hän jää paikalleen odottamaan, että hänen pelikorttinsa haetaan.
– Kortin saa hakea oma pelaaja tai vastustaja.
– Pelaaja ei saa siirtyä ennen kuin kortti on otettu.
– Kun kortti on noudettu, pelaaja siirtyy omaan respaan ja odottaa siellä.
– Pelaaja ei saa palata peliin ennen kuin hänelle tuodaan uusi pelikortti.
– Kentällä olevalla pelaajalla täytyy aina olla vähintään yksi pelikortti mukanaan.
– Pelaajat voivat kantaa kerättyjä pelikortteja mukanaan ja viedä niitä omalle respalle jaettavaksi uudelle pelaajalle.
– Vastustajan respalta ei saa hakea pelikortteja.
Korttipeli lisää peliin logistiikkaa ja taktikointia: jokainen pudotettu vastustaja on mahdollisuus, mutta vain jos ehdit noutaa hänen korttinsa ensin. Oman tiimin elinvoima riippuu siitä, miten hyvin kortteja hallitaan ja jaetaan. Peli päättyy, kun kaikki vastustajat ovat tippuneet, eivätkä pääse enää respaamaan.
Payload
Payload on kahden joukkueen välinen taistelupeli, jossa molemmat kilpailevat saman liikkuvan kohteen hallinnasta. Tarkoituksena on kuljettaa kentän keskellä sijaitseva “payload” (esim. kärry, laatikko tai muu esine) pitkin ennalta määriteltyä reittiä kohti vastustajan respaa. Joukkue, joka saa työnnettyä objektin pidemmälle vastustajan suuntaan peliajan kuluessa, voittaa.
Säännöt:
– Kentän keskelle asetetaan payload-kohde, jota voi liikuttaa fyysisesti (esim. vetämällä, työntämällä tai kantamalla).
– Molemmat joukkueet pyrkivät siirtämään payloadin kohti vastustajan respaa pitkin etukäteen määriteltyä reittiä (reitti voidaan merkitä esimerkiksi nauhoin tai maastokohteilla).
– Peli kestää ennalta määritetyn ajan (esim. 30 min), ja voittaja on se joukkue, joka on saanut payloadin lähemmäs vihollisrespaa ajan päättyessä.
Respaaminen:
– Pelaajat siirtyvät osuman saatuaan omaan respaan.
– Respaus tapahtuu ryhmissä: esimerkiksi aina kun respassa on 4 pelaajaa, he saavat respata yhtä aikaa.
– Näin peli rytmittyy ja kentällä on jatkuvasti vaihtelevat voimasuhteet, jotka vaikuttavat payloadin liikkeeseen.
Payload tuo peliin selkeän tavoitteen ja jatkuvan työntö-veto -asetelman, jossa alueenhallinta ja tiimityö ratkaisevat. Pelaajat kuvaavat pelin “tasapainoiseksi, mutta intensiiviseksi” – voitto ei ole yhden hyvän pelaajan varassa, vaan koko joukkueen on koordinoitava liikkeensä ja hallittava respasyklit tehokkaasti.
Vankilapako
Vankilapako on epäsymmetrinen pelimuoto, jossa toinen tiimi toimii pakenijoina ja toinen vartijoina. Pakenevan tiimin tehtävänä on läpäistä pelialue ja päästä ennalta määriteltyyn maalipisteeseen. Vartijoiden tehtävänä on eliminoida niin monta pakenevaa pelaajaa kuin mahdollista. Peli perustuu tiimityöhön, suunnitteluun ja etenemiseen ilman mahdollisuutta respata.
Säännöt:
– Pelaajat jaetaan kahteen tiimiin:
– Pakenijat: tavoitteena päästä kentän toisella laidalla sijaitsevaan maaliin.
– Vartijat: tavoitteena estää pakenijoita pääsemästä perille.
– Pelialueella voi olla selkeästi merkitty reitti tai vyöhyke, jota pitkin pakenijoiden tulee edetä.
– Jokainen pakenija, joka pääsee elossa maaliin, tuo joukkueelleen yhden pisteen. Hän ei voi vaikuttaa enää pelin kulkuun.
– Ei respaa kummallekaan joukkueelle – kun pelaaja putoaa, hän siirtyy pois kentältä.
– Peli päättyy, kun kaikki pakenijat on eliminoitu tai he ovat saavuttaneet maalin.
Variaatioita:
– Pelin voi pelata useamman kierroksen pelinä, jossa tiimit vaihtavat rooleja.
– Maaliin ehtineet pelaajat voivat saada lisäpisteitä, jos mukana on “esine”, jonka kuljettaminen tuo lisäpisteitä.
Vankilapako on nopeatempoinen, mutta jännitteinen peli, joka pakottaa pakenevan joukkueen käyttämään taktista etenemistä ja tiivistä yhteistyötä. Vartijoiden puolustus taas vaatii suunnittelua, ennakointia ja hyvää alueenhallintaa.
Absorption
Absorption eli “Ameeba” on free for all -tyyppinen pelimuoto, jossa joukkueet muodostuvat ja kasvavat pelin aikana. Jokainen pelaaja aloittaa yksin tai pienessä tiimissä. Kun eliminoit toisen pelaajan, hän liittyy sinun tiimiisi. Pelin edetessä suuret joukkueet kasvavat yhä suuremmiksi, ja lopulta jäljellä on vain yksi suuri ryhmä ja muutama sinnittelijä.
Säännöt:
– Jokainen pelaaja aloittaa yksin tai ennalta määritellyssä minitiimissä.
– Kun pelaaja eliminoi toisen pelaajan, hänen on mentävä koskettamaan tätä pelaajaa, samalla kertoen mihin tiimiin hän nyt kuuluu. (esimerkiksi olkapäähän tai varusteeseen).
– Tämän kosketuksen jälkeen eliminoitu pelaaja liittyy eliminoijan joukkueeseen ja palaa peliin välittömästi osana uutta tiimiä.
– Pelissä ei ole respoja, vaan kaikki tapahtuu kentällä liikkeessä.
– Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat osa yhtä ja samaa joukkuetta tai aikaraja tulee vastaan.
Absorption on dynaaminen ja yllättävä peli, joka muuttaa pelitilanteita jatkuvasti. Se yhdistää hiippailua, tulitaistelua ja taktista liikkumista ainutlaatuisella tavalla. Kun oma joukkue kasvaa ja karttuu, pelistä tulee yhä kaoottisempi, kunnes koko kenttä toimii yhtenä suurena ryhmänä metsästäessä viimeisiä yksinäisiä.
Soluttautuja
Soluttautuja on lipunryöstön tai muun tiimipelin variaatio, jossa kumpaankin joukkueeseen on ujuttautunut yksi vihollisen kätyri. Nämä soluttautujat toimivat aluksi tiiminsä mukana normaalisti, mutta saavat hetken kuluttua alkaa sabotoida joukkuetta sisältä käsin. Tarkoituksena on auttaa omaa oikeaa puoltaan ja vaikuttaa pelin kulkuun paljastumatta liian aikaisin.
Säännöt:
– Molemmat joukkueet pelaavat tavallista tiimipeliä, esimerkiksi lipunryöstöä tai pommin asetusta.
– Ennen pelin alkua toimihenkilö valitsee yhden pelaajan kummastakin joukkueesta soluttautujaksi.
– Soluttautujat saavat toimia normaalisti tiimissään, kunnes pelin alusta on kulunut 5 minuuttia.
– Tämän jälkeen he voivat alkaa toimia omaa “väärää” joukkuettaan vastaan – esimerkiksi paljastaa tietoa, aiheuttaa hämmennystä, jopa eliminoida joukkueen jäseniä.
– Jokaiselle joukkueelle kerrotaan ennen pelin alkua, kuka on vastustajan soluttautuja, mutta ei sitä, kuka on oma petturi.
– Peli jatkuu normaalisti, mutta epäluulo ja tarkkailu lisääntyvät. Soluttautujat voivat paljastua tai jatkaa toimintaansa huomaamatta.
Soluttautuja tuo peliin paranoiaa ja psykologista jännitystä. Pelaajien täytyy pohtia, voiko vierellä oleva tiimikaveri olla luotettava, ja petturin roolissa pääsee kokeilemaan oveluutta ja tilannetajua aivan uudella tavalla. Parhaimmillaan peli huipentuu siihen, että petturi paljastaa itsensä juuri ratkaisevalla hetkellä Sopii erinomaisesti kokeneemmalle porukalle, joka haluaa vaihtelua ja yllätyksiä pelipäivään.
Kahden pisteen puolustus
Kahden pisteen puolustus on epäsymmetrinen skenaario, jossa toinen joukkue puolustaa kahta erillistä pistettä, ja toinen joukkue yrittää vallata ne tietyssä ajassa. Peli perustuu hallintaan, liikkeeseen ja oikea-aikaiseen hyökkäykseen. Molemmilla joukkueilla on respat, mutta hyökkääjien voitto vaatii tehokkuutta ja yhteispeliä.
Säännöt:
– Joukkueet jaetaan puolustajiin ja hyökkääjiin.
– Kentällä on kaksi puolustettavaa pistettä (esim. liput tai rakennukset), joita puolustava joukkue suojaa alusta alkaen.
– Hyökkääjien tavoite on vallata molemmat pisteet annetussa aikarajassa (esim. 30–40 minuuttia).
– Vallattu piste tarkoittaa sitä, että hyökkääjät ovat saaneet puolustajat poistettua pisteeltä.
– Molemmilla joukkueilla on omat respapisteet, joista saa käydä rajattomasti pelin aikana.
– Kun hyökkääjät saavat vallattua ensimmäisen pisteen, se toimii heille toisena respana, jolloin eteneminen toista pistettä kohti helpottuu.
Kahden pisteen puolustus tarjoaa intensiivisen ja dynaamisen pelikokemuksen: puolustajien on jaettava voimansa kahden pisteen välille, mutta oltava valmiina reagoimaan, kun toinen niistä menetetään. Hyökkääjien näkökulmasta peli etenee vaiheittain – ensin murretaan linja, sitten edetään kohti toista tavoitetta.