Kirjoitettu

Käytettyjä tuotteita ja jouluostoksia

Joulun alla useimpien kauppojen myynti vilkastuu huimasti. Airsoft-alalla joulumyynti ei kuitenkaan ole samalla tavalla vuoden suurin ja tärkein myyntikausi, mutta tuo se silti mukavan piristyksen airsoft-kauppiaan kassavirtaan. Edellisessä blogikirjoituksessani “Kuulapyssyjä ja kiertotaloutta” käsittelin Atomin siirtymistä käytettyjen tuotteiden myyntiin.

Tuotteita nyt joulun alla asiakkaille esitellessäni  olen kuitenkin kiinnittänyt huomiota yhteen perustavanlaatuiseen ongelmalliseen seikkaan. Näin joulun kynnyksellä airsoft-kaupassa näkyy joulumyynnin vaikutukset siten, että asiakkaat hakevat airsoft-tuotteita nimenomaan lahjaksi. Normaalisti tuotteita esitellessä käytetyn vaihtoehdon tarjoaminen uuden tuotteen rinnalle tuntuu luontevalta ja järkevältä vaihtoehdolta. Jos asiakas tuleekin etsimään selkeästi lahjatavaraa, ainakin minulle on vaikeaa luontaisesti tarjota asiakkaalle käytettyä vaihtoehtoa. Jostain aivojen alitajunnan perukoilta minulle tulee epämääräinen tunne siitä, että käytetty tuote ei sovi lahjaksi tai ainakin myyjän näkökulmasta se tuntuu sillä hetkellä jotenkin huonommalta lahjalta kuin uusi tuote.

Aktiivisena airsoft-harrastajana ja meidän käytettyjen tuotteiden valikoiman tuntevana  tiedän kuitenkin, että tällainen ajatus on silti täysin järjetön. Mikäli airsoftvälineitä hankkiessa halutaan panostaa laatuun, ne ovat monesti isoja ja hyvinkin pitkäikäisiä hankintoja. Erityisesti silloin kun ostetaan kalliimpien valmistajien tuotteita, joita ollaan valmiita myös huoltamaan. Tästä esimerkkinä voisin käyttää vaikka omia harrastusvälineitäni, joista osa on palvellut minua jo vuodesta 2005. Toki pyssyjä on kahdentoista vuoden aikana huollettu ja kuluvia osia on vaihdettu, mutta aseiden rungot ovat alkuperäisiä. Samanlaista kestävyyttä ei voi odottaa halvimpien hintaluokkien tuotteiden rungoilta tai koneiston osilta.

Mikä sitten olisi paras hankinta pukinkonttiin, kun haluaa lahjoittaa laatua, mutta kukkaron nyörit eivät anna periksi loputtomiin?

Monien päähän lienee itseni tavoin iskostunut ajatus siitä, että joululahjan tulee aina kimaltaa uutuuttaan tavaratalojen näyteikkunoiden tavoin. Ehkä tällaisesta ajattelusta olisi kuitenkin aika päästä eroon. Miksi ostaa välttämättä uusi, jos samalla rahalla saa laadukkaamman yksilön käytettynä? Tämä korostuu erityisesti airsoft-kaupassa, sillä monesti ammattitaitoisen airsoft-korjaajan mittatilaustyönä rakentama kuulapyssy on huomattavasti tarkempi ja koneistoltaan pitkäikäisempi kun tehtaan linjastolta ulos työnnetty, koskematon kuulapyssy. Asianmukaiset koneiston säädöt sekä oikeat viritysosavalinnat sisältävän pyssyn salamannopean käyntiäänen erottaa pelikentällä sen olemattomasta semiviiveestä, joka tarkoittaa aseen viritys- ja laukaisunopeutta liipasinta painettaessa.

Kaikki käytetyt airsoft-tuotteet eivät tietenkään ole kustomoituja. Uskon kuitenkin, että myös lahjan saaja arvostaa laadukasta ja pitkäikäistä tuotetta enemmän kuin halvinta, mahdollisesti lyhyemmän ilon tuottavaa välinettä. Useimmiten uuden tuotteen estetiikkakin katoaa airsoft-tuotteista nopeasti: kiiltävä pinta naarmuttuu helposti jo yhdessä pelissä. Toisaalta useat airsoft-harrastajat pitävät useimmiten sellaisista pyssyistä, joiden pinta on vähän kulunut, sillä se tuo kuula-aseisiin realistisemman lookin.

Jos kuitenkin kaipaa lahjaan siistiä pintaa ja uutuuden tunnetta, löytyy käytettyjen tuotteiden valikoimastamme myös kosmeettisesta ja mekaanisesta kunnosta täydet viisi tähteä saaneita tuotteita. Nämä tuotteet ovat kunnoltaan ja myyntipakkausta myöten täysin uutta vastaavia.

Rohkaisen siis harkitsemaan vakavasti käytettyä vaihtoehtoa myös lahjaostoksilla. Ehkä käytetyn tavaran ostaminen talven kulutusjuhlan keskellä muuttaa kulttuuria vähitellen siihen suuntaan, että käytännöllisyys ja pitkäikäisyys pääsevät ansaitsemalleen paikalle!

#reairsoft

Vastaa