Kirjoitettu

Kuulapyssyjä ja kiertotaloutta

Lokakuun pimeyden ja viimeistään lumen maahan laskeutumisen myötä kuulapyssykauppiaan arki muuttuu. Loka-marraskuu tuntuu olevan jotenkin hiljainen ajanjakso kuulapyssykaupassa, vaikka airsoft-pelit eivät sinänsä katoa mihinkään. Esimerkiksi täällä Hämeenlinnassa tämän tekstin kirjoitushetkellä Hiihtomaassa rullaavat Linnasoftin viikonloppupelit samalla tavalla kuin kesällä. Liekö sitten joulun läheisyys syynä varustehankintojen lykkäämiseen ”jouluostoksiksi”. Kauppiaalle tällaiset myynnin systemaattiset vaihtelut ovat tietysti myrkkyä, varsinkin jos keskimääräisen myynnin vaihtelusta kuukauden mukaan ei ole riittävästi dataa edellisiltä vuosilta. Kauppiaallehan helpointa olisi se, että joka kuussa tavaraa liikkuisi aina saman verran.

Hiljaisempi syksyn myyntikausi antaa kuitenkin aikaa ennen joulumyyntiä miettiä, mihin suuntaan yritystä seuraavaksi veisi. Oikeastaan sen, mitä seuraavaksi teen tiedän jo, mutta kiireisen kesäsesongin aikana mitään uutta mullistavaa ei ole keritty viemään eteenpäin.

Uutisia ei tarvitse paljoa katsella huomatakseen monta epäkohtaa, jotka tässä maailmassa vallitsee. Kaikkiin niihin ei yksilötasolla voi mitenkään vaikuttaa. Jos katsoo uutiskuvia esimerkiksi Intiasta tai Kiinasta jäte tai saastepilvien keskeltä tulee mieleen onko näiden edullisten ns. kertakäyttötuotteiden tekemisessä mitään järkeä? Hajonneiden tilalle ostetaan uusi ja hajonnut päätyy roskiin tai makaamaan ullakon perukoille. Loputon oravanpyörä jätteen ja uuden tavaran kierrosta on syntynyt.

Kauppana ja kuluttajina voimme kuitenkin ehkäistä maapallon saastumista ja jätevuorta kestävää kehitystä edistäviä tuotteita hankkimalla. Valitettavasti erityisesti varusteissa edulliset halpatuotantotuotteet jyräävät. Miksi ostaa kallista Euroopassa valmistettua laatutetsaria 150 eurolla, kun vastaavan näköisen saa halppisvalmistajalta 30 eurolla? Yllättäen halvalla valmistettu tuote on huomattavasti heikommista materiaaleista tehty, ja tuotteen ompeleet eivät kestäkään yhtä hyvin kuin kalliissa oikeaan sotilaskäyttöön tarkoitetussa merkkituotteessa. Tuotteen ostajan kannalta halppiskama kestää kuitenkin monesti ostajan näkökulmasta niin pitkään, että halppistuotteen tilalle halutaan jo jotain muuta ennen tuotteen lopullista hajoamista ja puoliksi rikkinäinen tuote päätyy lopulta roskiin. Halvan tuotteen roskiin heitto ei tunnu edes pahalta.

Pidemmän linjan unelma

 

Olisi hienoa, mikäli tulevaisuudessa niin airsoftissa ja muillakin toimialoilla voitaisiin keskittyä myymään uutena vain pitkäkestoisia (ja yleensä myös kalliita) tuotteita. Kallis tuote ei tietenkään ole kaikille vaihtoehto eikä edes järkevää, mikäli haluaa vaikka pelkästään kokeilla airsoft-harrastusta. Edullisemmat tuoteryhmät voisivat olla käytettyjä uudestaan myytäviä tuotteita. Toivonkin, että tulevaisuudessa osataan ostaa aina laatutuotteita halpojen tuotteiden sijaan ja siirtää ne aikanaan seuraavalle käyttäjälle.

Airsoft-alan asiantuntevana liikkeenä voimme olla edistämässä tätä ajatusta ihan konkreettisesti. Kahden yksityisen myyjän välisessä kaupankäynnissä on omat haasteensa. Kaupoista sopiminen vaatii useimmiten säätämistä, tuotteista ja niiden todellisesta arvosta tietämistä sekä asiaan perehtymistä ja kirpputorien aktiivista seuraamista. Tämän lisäksi kirpputoreilla varomaton ostaja voi joutua vielä huijatuksi pelkästään myyjän ymmärtämättömyyden takia.  Jonkin verran kirpparikauppoja tehneenä tiedän, että ”hyväkuntoinen” tarkoittaa eri asioita eri ihmisille.

 

Unelman toteutus on nyt alkanut

Tulemme tarjoamaan edellä mainitut ongelmat ratkaisevan verkkopalvelun. Olemme aloittaneet noin vajaa vuosi sitten käytettyjen tuotteiden varaston keräämisen. Nyt syksyn hiljaisemmalla myyntijaksolla olemme saaneet rukattua oman verkkosivustomme siihen kuntoon, että sinne voi laittaa myös käytettyjä tuotteita. Sivustollamme vierailleet ovat ehkä jo huomanneet muutamien käytettyjen tuotteiden tarjonnan ilmestymisen verkkosivuillemme.  Nykyinen verkkokaupparatkaisumme ei ole aivan optimaalinen käytettyjen uniikkien tuotteiden myyntiin, sillä jokainen yksittäinen tuoteartikkeli on oma tuotteensa. Uuden, vain käytetyille tuotteille räätälöidyn verkkokaupan rakentaminen on aloitettu ja toivottavasti se saadaan kuntoon nyt kevään aikana.

Käytettyjä tuotteita pääsee tarkastelemaan täältä: https://www.atom-airsoft.fi/tuote-osasto/kaytetyt/

Pelirikasta loppusyksyä ja hauskaa joulun odotusta!

Sakari
Yrittäjä
Atom Airsoft Oy

Vastaa