SUOMALAINEN AIRSOFT-KAUPPA JA HUOLTOPALVELU

Blogi

Mitä tulee ottaa huomioon vaimenninta valittaessa?

Mitä vaimenninta, valojuovalaitetta tai suuliekinvaimenninta valitessa tulee huomioida?

Harvalla harrastajalla airsoft-ase jää vakiokuntoiseksi ja aseeseen pultataan useimmiten erilaisia tähtäimiä tai vaimentimia. Vaimentimen lisääminen airsoft-aseeseen on lähtökohtaisesti äärimmäisen helppoa ja se onnistuu keneltä tahansa. Asennus on niinkin helppoa, että riittää, että alkuperäisen suuliekinvaimentimen kiertää pois ja ruuvaa vaimentimen takaisin suuliekinvaimentimen paikalle.

Vaikka vaimentimen asennus on helppoa, niin siitä huolimatta ennen vaimentimen ostoa kannattaa kiinnittää huomiota piipun kierteisiin ja niiden suuntaan. Tämän lisäksi erityisesti pitkien vaimentimien (yli 20 cm) aseen tarkkuus voi tulla ongelmaksi vaimenimen kanssa. Pitkien vaimentimien kanssa matalatehoisten airsoft-aseiden kanssa tulee ajoittain ongelmia sen kanssa, että airsoft-kuula ei pysy riitävän keskellä vaimenninta ennen kuulan ulostuloa vaimentimen sisältä. Pahimmillaan kuula osuu vaimentimen sisällä olevaan materiaalliin tai törmää vaimentimen päätykorkkiin, jolloin kuula ei tule ulos vaimentimesta ollenkaan. Itse olen käyttänyt vaimentimen pituuden valinnassa sellaista suuntaa antavaa sääntöä, että alle 1,4 joulen tehoisissa aseissa en lähtökohtaisesti käytä yli 20cm pitkiä vaimentimia. Tehokkaimmissa aseissa voi sitten käyttää pidempiä. Kaikkein  pisimmät, eli yli 30cm pitkät vaimentimet on ominen kokemusten mukaan syytä jättää  tehokkaimmille tarkkuuskivääreille (yli 2,5J). Lopullinen tutuus siitä, että miten pitkä vaimennin kussakin aseessa toimii onnistuu lähinnä testaamalla.

Suurin osa airsoft-aseista on varustettu 14mm CCW kieteillä. Tästä huolimatta äänenvaimenninta tai mitä tahansa muuta piipunsuunkierteisiin kiinnitettävää vermettä hankittaessa ennen ostopäätöstä on syytä selvittää aseesta löytyvien kierteiden halkaisija ja kiristymissuunta, sillä yhteensopivuusongelman toteaminen jälkeenpäin on ikävää. Joissain tapauiksissa lisätarvikkeista saattaa löytyä useampikin kierrevaihtoehto, joka pienetää riskiä virhehankinnasta, mutta tähän ei silti kannata luottaa.

Airsoft-aseissa käytettävät kierteet voidaan jakaa kahteen pääryhmään kierteen kiristymissuunnan perusteella. Pääryhmät ovat oikeakätinen kierre (CW) ja vasenkätinen kierre (CCW). Lyhenteen CW ja CCW tulevat sanoista ”ClockWise” ja ”CounterClockWise”.

Kierteen suunta ja koko

CW - Myötäpäivään kiristyvä

 Oikeakätinen "ClockWise" - kierre kiristyy myötäpäivään

CCW - Vastapäivään kirisityvä

Vasenkätinen "CounterClockWise" - kierre kiristyy vastapäivään

CCW eli vastapäivään on ehdotomasti yleisin kierteiden suunta. CCW kierteet löytyvät esimerkiksi lähestulkoon jokaisesta sähköaseiden standardit luoneen Tokyo Maruin mallistosta. Ei siis ole ihme, että tämä valinta on kulkenut myös muiden valmistajien valmistajien valinnaksi. Esimerkiksi Cyma, Classic Army, Specna Armsin, Krytacin, KWA:n tai Jing Gongin airsoft-aseet on varustettu poikkeuksetta juurikin 14mm CCW kierteillä. Tästä huolimatta markkinoilla on suuriakin valmistajia, jotka ovat valinneet toisin. Tästä hyvänä esimerkkinä on G&P:n sähköaseet, joissa on useimmiten 14mm CW kierteet ja mikäli tähän aseeseen haluaa kiinnittää perinteisen CCW vaimentimen, niin sen rinnalle on syytä hankkia asianmukainen CW – CCW adapteri

Yleisimmät kierteen koot

  1.  14mm CCW – Kaikista yleisin ja käytetyin kierre airsoft-aseissa
  2. 14mm CW – Yleinen kierre tuliaseissa.
  3. 11mm CW – Pistoolien piipuissa käytetty kierre. Tämä kierre löytyy useimmista WE kaasupistooleista. 11mm CW kierre on mahdollista muuttaa 14mm CCW kierteeseen adapterilla.
  4. 24mm CW – AK kierre. Useissa airsoft-aseissa 24mm kierteen alta löytyy 14mm CCW kierre.
  5. Muut asekohtaiset kierteet – Osa aseista käyttää täysin uniikkeja kierteitä ja näiden kohdalla vaimentimen liitosta varten tarvitaan sopiva vaimenninadapteri.