Airsoft-aseen vinhasti lentävät kuulat aiheuttavat riskin saada niistä osumia. Kuula-aseen osuma kehoon ei aiheuta todellista riskiä, paitsi silloin jos kuula pääsee osumaan silmään tai hampaaseen. Tästä syystä erityisesti silmävammojen ehkäisy on välttämätöntä ja siihen tulee panostaa aina käyttämällä asianmukaisia CE-hyväksyttyjä silmäsuojaimia. Hampaiden suojauksessa airsoft-harrastajilla on hieman eriäviä mielipiteitä ja käytäntöjä.  Osa harrastajista suojaa  hampaansa urheilussa käytettävillä hammassuojilla, osa käyttää koko maskia ja osa lasien kanssa alakasvonsuojia. Hampaansa suojaavien lisäksi pelikentillä näkyy paljon erityisesti vanhempia harrastajia, jotka pelaavat riskillä ilman hammassuojia. Syitä ns. riskipelaamiselle on monia, mutta tyypillisimmät syyt ovat ne, että maski koetaan epämukavaksi käyttää tai tähtääminen on hankalaa. Tässä artikkelissa pyritään rakentamaan omaan päähän sopiva ns. täydellinen maski, jonka kanssa tähtääminen ja käyttömukavuus on huipussaan turvallisuudesta tinkimättä.

Mitä tarvitset

 

Maskin rakennusprojektiin tarviset seuraavat työkalut:

–  Kuumailmapuhallin / tehokas hiustekuivaaja
–  Kuumaliimapistooli + liimaa
–  Sivuleukkurit tai peltisakset
–  Rautalankaa
–  Nippusiteitä
–  Suojalasit ja alakasvonsuojan

Esimerkkimaskin rakentaminen aloitettiin valitsemalla rakennuspohjaksi seuraavat kaksi tuotetta:
https://www.atom-airsoft.fi/tuote/nuprol-pro-large/
https://www.atom-airsoft.fi/tuote/stalker-type-alakasvonsuoja-musta/

dsc_7200

Hihnaston irroitus

Leikkaa alakasvonsuojan alkuperäinen hihnasto irti.

dsc_7201dsc_7203

Suojakankaan irroitus 

 

Kuumenna kuumailmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla alakasvonsuojan yläreunassa oleva suojakangas lämpimäksi, jotta sen paikallaan pitävä kuumaliimaus irtoaa ja suojakangas lähtee helposti pois paikaltaan. Huom! Kuumenna kangasta varovasti, jotta se ei sula!

 

dsc_7205

dsc_7207

 

Alakasvonsuojan muotoilu ja leikkaus

Leikkaa peltisaksilla tai sivuleukkureilla alakasvonsuojan yläreunan profiili vastaamaan lasiesi alareunan profiilia. Sovita tässä vaiheessa alakasvonsuojaa ja laseja kasvoihisi ja väännä alakasvonsuojan metalliverkko kasvojesi mukaan hyvään muotoon.

 

dsc_7208dsc_7213

 

Suojakankaan kiinnitys

Kiinnitä alussa irrotettu suojakangas kuumaliimalla takaisin uudelleen muotoillun alakasvonsuojan yläreunan päälle. Suojakangasta voi tässä vaiheessa myös varovasti lämmittää kuumailmapuhaltimella, jotta kankaaseen jääneet vanhat kuumaliimajäämät sulavat ja kiinnittyvät uudestaan alakasvonsuojaan.

dsc_7214

Alakasvonsuojan kiinnitys laseihin

Uudelleen muotoiltu alakasvonsuoja istuu täydellisesti lasien alareunan kehystä vasten.

dsc_7215dsc_7216Lasit ja suoja kiinnitetään toisiinsa nippusiteillä lasien ja alakasvonsuojan hihnalenkkeihin.

 

dsc_7217dsc_7218

 

Tämän jälkeen alakasvonsuoja tulee kiinnittää laseihin esimerkiksi nenän kohdalta rautalangalla.

dsc_7220

 

Lopputulos

Työn valmistuttua saadaan tyylikäs ja ennen kaikkea hyvin suojaava ja mukava maski, joka suojaa tehokkaasti silmät ja hampaat. Ohjetta voi soveltaa myös muihin tuotteisiin. Esimerkiksi GXG Goggles suojalasit soveltuvat samaan operaatioon erittäin hyvin.

 

dsc_7221dsc_7222

dsc_7229

 

Olemme tehneet maskista myös muita variaatioita, kun yllä olevassa ohjeessa. Kuvia muista varioaatioista: