SUOMALAINEN AIRSOFT-KAUPPA JA HUOLTOPALVELU

Blogi

Tee-se-itse airsoft-maski

Täydellistä airsoft-maskia etsimässä?

Airsoft-aseen vinhasti lentävät kuulat aiheuttavat riskin saada niistä osumia. Kuula-aseen osuma kehoon ei aiheuta todellista riskiä, paitsi silloin jos kuula pääsee osumaan silmään tai hampaaseen. Tästä syystä erityisesti silmävammojen ehkäisy on välttämätöntä ja siihen tulee panostaa aina käyttämällä asianmukaisia CE-hyväksyttyjä silmäsuojaimia. Hampaiden suojauksessa airsoft-harrastajilla on hieman eriäviä mielipiteitä ja käytäntöjä.  Osa harrastajista suojaa  hampaansa urheilussa käytettävillä hammassuojilla, osa käyttää koko maskia ja osa lasien kanssa alakasvonsuojia. Hampaansa suojaavien lisäksi pelikentillä näkyy paljon erityisesti vanhempia harrastajia, jotka pelaavat riskillä ilman hammassuojia. Syitä hampaiden riskille altistamiselle on monia, mutta tyypillisimmät syyt ovat ne, että maski koetaan epämukavaksi käyttää tai tähtääminen on hankalaa. Mikäli haluat pelata riskillä, niin suosittelemme tarkastamaan miten oma vapaa-ajan vakuutus suhtautuu urheilussa lohjenneiden hampaiden korjaamiseen. 

Tässä artikkelissa pyritään rakentamaan omaan päähän sopiva täydellinen maski, jonka kanssa tähtääminen ja käyttömukavuus on huipussaan turvallisuudesta tinkimättä.

Tarvikkeet

Maskin rakennusprojektiin tarviset seuraavat työkalut:

  • Kuumailmapuhallin / tehokas hiustekuivaaja
  • Kuumaliimapistooli + liimaa
  • Sivuleukkurit tai peltisakset
  • Rautalankaa tai nippusiteitä
  • Suojalasit ja alakasvonsuojan

Tämän ohjeen kirjoittamista varten valitsimme Atomin valikoimista seuraavat kaksi tuotetta:https://www.atom-airsoft.fi/tuote/nuprol-pro-large/
https://www.atom-airsoft.fi/tuote/stalker-type-alakasvonsuoja-musta/

 

Nuprol Pro ritilälasit – hiekka
Stalker alakasvonsuoja – musta
Stalker alakasvonsuoja – musta
Hihnaston irroitus

Alakasvonsuojan muokkaus

Työ aloitetaan alakasvonsuojan hihnan poistamisella. Hihnan voi pujottaa irti maskissa olevasta velcro-lenkistä rikkomatta hihan kiinnitystä, sillä hihnan maskiin liittävässä muovilevyssä on irroittamisen mahdollistama lovi. Mikäli hihnalle ei ole tulevaisuudessa tarvetta, niin sen voi myös leikata pois kuvassa näkyvällä tavalla.

 

Valituista suojalaseista riippuen alakasvonsuojan yläreunaa voi joutua muokkaanmaan laseihin sopivaksi. Joskus alakasvonsuojan taittelu riittää, mutta aina sillä ei päästä täydelliseen lopputulokseen. Mikäli yläreunan profiilia pitää muokata, niin ennen verkon leikkelyä yläreunaa suojaava kangas pitää irroittaa.

 

 

 

 

Kuumenna kuumailmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla alakasvonsuojan yläreunassa oleva suojakangas lämpimäksi, jotta sen paikallaan pitävä kuumaliimaus irtoaa ja suojakangas lähtee helposti pois paikaltaan. Huom! Kuumenna kangasta varovasti, jotta se ei sula!

 
Hihnasto irroitettuna alakasvonsuojasta
Suojakankaan irroitus
Suojakankaan irroitus

Alakasvonsuojan muotoilu ja leikkaus

Leikkaa peltisaksilla tai sivuleukkureilla alakasvonsuojan yläreunan profiili vastaamaan lasiesi alareunan profiilia. Sovita tässä vaiheessa alakasvonsuojaa ja laseja kasvoihisi ja väännä alakasvonsuojan metalliverkko kasvojesi mukaan hyvään muotoon. 

Kiinnitä alussa irrotettu suojakangas kuumaliimalla takaisin uudelleen muotoillun alakasvonsuojan yläreunan päälle. Suojakangasta voi tässä vaiheessa myös varovasti lämmittää kuumailmapuhaltimella, jotta kankaaseen jääneet vanhat kuumaliimajäämät sulavat ja kiinnittyvät uudestaan alakasvonsuojaan.

 

 

 

Kiinnitä alussa irrotettu suojakangas kuumaliimalla takaisin uudelleen muotoillun alakasvonsuojan yläreunan päälle. Suojakangasta voi tässä vaiheessa myös varovasti lämmittää kuumailmapuhaltimella, jotta kankaaseen jääneet vanhat kuumaliimajäämät sulavat ja kiinnittyvät uudestaan alakasvonsuojaan.

 

 

 

Yläreunan kiinnitysoperaation jälkeen uudelleen muotoiltu alakasvonsuoja istuu täydellisesti lasien alareunan kehystä vasten.

Tämän jälkeen lasit ja alakasvonsuoja nivotaan yhteen rautalangalla tai nippisiteillä. Se kumpi parempi riippuu käytettyjen lasien mallista. Nuoprollin ritilälasien kanssa rautalanka toimii usimmiten paremmin.

Ideoita ja ajatuksia oman airsoft-maskin tekoon kannattaa etsiä lisää esimerkiksi YouTubesta tai keskustelufoorumeilta.