SUOMALAINEN AIRSOFT-KAUPPA JA HUOLTOPALVELU

Blogi

Teekoo tips – Aloittelijan airsoft-varusteet

Teekoo

Teekoo

Aloittelijan airsoft-varusteet

Mitä tarvitsen airsoftin aloittamiseen

"Aloittelijan airsoft-varusteet"-artikkeli  pohjautuu suomalaisten Airsoft Finland Discord kanavalla vaikuttavien airsoft-harrastajien luomaan artikkeliin, joka kokoaa pitkään airsoft-harrastusta harrastaneiden ajatuksia siitä, mitkä ovat tällä hetkellä aloittelijoille (ja miksei jo harrastaneillekin) suositeltavia varusteita. Atom Airsoft on täydentänyt tätä artikkelia omilla huomioillaan. Alkuperäistä artikkelia päivitetään jatkuvasti ja löydät sen TÄSTÄ. Verkkosivuiltamme löytyy myös osin samoja teemoja käsittelevä aloittelijan opas.

 

Johdanto

Airsoft on välineurheilua. Välineistä tärkeimmät ovat laadukkaat ja hyväksytyt silmäsuojaimet. Myös alakasvosuoja on erittäin suositeltava, sillä myös hampaat ovat tässä lajissa vaarassa. Oikein suojautuneena airsoft ei ole sen vaarallisempi laji, kuin mikään muukaan ulkoilulaji. Mikäli et ole koskaan kokeillut airsoft-harrastusta niin hyvä vaihtoehto on hyödyntää useiden yhdistysten tarjomaa mahdollisuutta lainata vuokra-aseita ja -varusteita, joiden avulla voit käydä kokeilemassa lajia.

Tähän artikkeliin on koottu ehdotus polusta aloittaa airsoft-harrastus ja se on rakennettu erityisesti täysin nollasta aloittavan harrastajan näkökulmasta. Nämä ehdotukset eivät ole ainoat mahdolliset hyvät vaihtoehdot, mutta ne ovat harrastajien keskuudessa hyväksi tunnistettuja vaihtoehtoja. Listauksessa on mallien ja nimien lisäksi myös linkkejä esimerkkituotteisiin.

Suojavarusteet

Vanha viisaus on, että suojalaseissa ei kannata säästää. Hyvät silmäsuojat ovat yksi eniten pelitehokkuutta nostava asia, sillä suojalasien huurtuminen on merkittävä haaste silmösuojaimien kanssa, mutta hyvällä suojalaseilla huurtumista voidaan vähentää tai välttää se jopa kokonaan.

Airsoft-suojalasien tulee täyttää riittävät standardit! Raksalasit, laskettelulasit, motocross-lasit tai aurinkolasit eivät lähtökohtaisesti kestä airsoft-kuulan osumaa. Alla on listattu muutamia vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu airsoft-käyttöön.  Kalliimpien sotilaskäyttöön suunniteltujen suojalasien esimerkkimallit kestävät huomattavasti kovempiakin osumia.

Edullisimpia suojalaseja ovat:

  • Näiden vaihtoehtojen suurin ero nk. tuplalinssi, joka auttaa ehkäisemään suojalasien huurtumista.

Hieman kalliimmista sotilaskäyttöön suunnitelluista  silmäsuojaimista mainittakoon esimerkiksi mallit

Lisäksi markkinoilla on olemassa myös sotilaskäyttöön suunniteltuja suojalaseja, joissa on valmiina sisäänrakennetu tuuletin. Tunnetuimpia ovat:

  • Molempien suojainten kohdalla on hyvä huomioida, että kalliista hankintahinnasta huolimatta ne voivat olla harrastuksen jatkuessa hyviä sijoituksia, jotka kasvattavat pelitehokkuutta ja -mukavuutta merkittävästi. Lisäksi näiden esimerkkivaihtoehtojen vaihtolinssit ovat melko edullisia (noin 20 €/kpl), joten linssit on helppo vaihtaa niiden kuluessa uusiin.

DIY henkiset ja askartelusta pitävät harrastajat voivat ratkaista lasien sisäisen tuuletuksen parantamisen asentamalla suojalasien sisälle pienen tuulettimen. Tuuletin ylläpitää ilmavirtaa lasien sisällä myös silloin kuin liike lakkaa ja lasit uhkaavat huurtua. Markkinoilla on tarjolla valmiita asennussarjoja tai sellaisen voi rakentaa itse pienestä laitetuulettimesta ja paristokotelosta.

Alakasvosuojat

Silmien lisäksi on hyvä suojata myös kasvojen alaosa, erityisesti hampaat. Kuvan kaltaiset alakasvosuojat, joissa etuhampaat on suojattu teräsverkolla ja posket pehmustetulla kankaalla ovat suositelluin suoja. Ne suojaavat kasvojen herkät alueet riittävän hyvin, eivät haittaa hengitystä tai pahenna merkittävästi suojalasien huurtumista kuten täysin kankaiset ratkaisut (huivit ym.) ja pehmeiden poskiosien ansiosta tähtääminen on mahdollista.

Toisinaan maskia joutuu hieman muokkaamaan riippuen kasvojen ja lasien mallista. Teräsverkkoa voi esimerkiksi taivuttaa. On tärkeää huolehtia, ettei alakasvosuoja työnnä laseja pois silmiltä tai jää lasien alle niin, että suojainten ja kasvojen väliin jää kuulan mentäviä reikiä.

Tee-se-itse henkiset askartelijat voivat yhdistää alakasvonsuojat suojalaseihin.

 

* Vink. Atom Airsoftin verkkosivuilta löytyy oma artikkelinsa tästä projektista.

Muut suojavarusteet

Silmä- ja alakasvosuojien lisäksi osa pelaajista käyttää muita kehoa suojaavia suojavarusteita. Esimerkiksi sisäpeleissä kypärä on hyvä varuste ja joissakin pelipaikoissa se saattaa olla jopa pakollinen. Polvisuojat voivat lisätä pelimukavuutta erityisesti kivikkoisessa tai  rakennetussa maastossa.

Sormien suojaamiseksi useimmat pelaajat käyttävät hanskoja. Esimerkiksi työhansikkaat ovat edullinen ja helposti saatavilla oleva vaihtoehto käsien suojaksi. Vältä liukkaita hanskoja (kuten neopreeni tai villa) ja varmista, että voit käsitellä airsoft-asetta hanskat kädessä turvallisesti.

Mikä airsoft-ase aloittelijan kannattaa hankkia?

Jos pidempiaikaiselta harrastajalta kysytään mikä on paras asevaihtoehto aloittelijalle, vastaus on poikkeuksetta sähkökäyttöinen airsoft-ase. Markkinoilla on paljon tarjontaa ja lähes kaikista moderneista asemmalleista löytyy airsoft-kopio.  Vaikka ulko-osat, pituus ja paino vaihtelevat suurestikkin, koneiston puolesta airsoft-aseet ovat pitkälti samanlaisia keskenään.

Moni harrastaja päätyy aloittamaan lajin nähtyään esimerkiksi Youtube-videoita tarkkuuskivääri-tyyppisellä aseella pelaavista. Tarkkuuskiväärit ovat usein kertaviritteisiä  tai kaasutoimisia airsoft-aseita. Kertaviritteisiä airsoft-tarkkuuskivääreitä kustutaan myös nimillä kutsutaan myös "jousitoiminen" tai "vemppu". Käyttövoimasta riippumatta kertaviritteisillä tarkkuuskivääreillä pelaaminen vaatii melko erikoistunutta pelityyliä ja taitoa. Tästä syystä tarkkuuskiväärit eivät sovellu kaikille pelikentille. Aloittelijan näkökulmasta hyvälaatuiset tarkkuskivääri-tyyppiset airsoft-aseet ovat sähkötoimisiin aseisiin verrattuna arvoikkaita ja ne vaativat usein melko paljon virittämistä ja kunnossapitoa, jotta kiväärien tarkkuus pysyy pelitehokkaalla tasolla. Miltei kaikki kokeneet harrastajat sanovatkin, että laji on parasta aloittaa hinta-laatusuhteen hyvällä sähköaseella. Sähköaseita kutsutaan myös lyhenteellä "AEG", joka tulee sanoista automatic electric gun.

Edullisin vaihtoehto (Specna Arms CORE-sarja)

Specna Armsin CORE-sarjan sähköase on hyvä valinta, mikäli etsit halpaa, mutta aidosti järkevää airsoft-asetta. Vaikka Core-sarjalaiset ovat ulkoisesti erilaisia, niiden sisältä löytyy aina samanlaiset sisäosat. Tästä syystä CORE-sarjalaisien suorituskyky on mallista riipputamma lähestulkoon sama. Piipun pituuden kasvattaminen airsoft-aseissa harvoin lisää kantamaa tai tarkkuutta.

Edullisimmat Core-mallit, kuten SA-C01 tai SA-C02 ovat erinomaisia vaihtoehtoja aloittelijalle. Kyseiset mallit maksavat noin 130 euroa ja ne sisältävät:

 • Sähkötoimisen airsoft-aseen
 • Lippaan (Hi-Cap, 380 kuulan kapasiteetti)
 • Kaksi jousta aseen tehon säätämistä varten. Aseen koneisto mahdollistaa jousen vaihtamisen helposti, sillä aseesta löytyy oikeasti helppo pikajousenvaihto.

Aseen mukana toimitettava suurikapasiteettinen lipas tekee aloittamisesta helppoa, koska et tarvitse lisälippaita tai erillisiä kantolaitteita niitä varten.

Eri pelialueilla on käytössä erilaisia tehorajoja airsoft-aseille. Pikajousenvaihdon ansiosta tehojen säätäminen on helppoa jousta vaihtamalla ja aseen tehot voidaan asettaa mukana tulevilla jousilla sopimaan lähes minkä tahansa kotimaan kentän tehorajoihin.

Koska kyseessä on sähkötoiminen ase, tarvitset myös akun ja laturin. Hyviä vaihtoehtoja akuksi ovat esimerkiksi:

 • Titan Power 7.4 V, 3000 mAh Li-Ion-akku mini-liittimellä, 7.4 V LiPo-akut miniliittimellä, tikkumalli (“pitkä pötkö”), esim Battery Ram, Electro River, Turnigy

Akin lisäksi tarvitset akkulaturin, kuten

 • Titan Power älylaturi Li-Ion/LiPo-akuille (helppokäyttöinen)
 • Nimrod E3 (helppokäyttöinen)
 • Specna Arms Omnicharger (paljon ominisuuksia, vaikeampi käyttää)
 • Imax B3 (paljon ominaisuuksia, vaikeampi käyttää)

Parasta vastinetta rahalle Specna Arms EDGE 2.0-sarja

Specna Arms EDGE-sarja tuo mukanaan useita pieniä päivityksiä verrattuna Core-sarjaan:

 • Metallinen runko
 • Hieman parannellut sisäosat koneistossa
 • Tehokkaampi neodyymimoottori (lyhyempi laukaisuviive myös raskaammilla jousilla, parempi energiatehokkuus)
 • Päivitetty hoppi (aseessa voi käyttää painavampia kuulia)
 • Gate Aster -mosfet, jota voi erikseen hankittavalla ohjelmointikaapelilla tai bluetooth-adapterilla säätää esimerkiksi liipasimen herkkyyden tai vaihdinmoodien osalta (esimerkiksi aseen lukitseminen kertatulelle). Lisäksi mosfet mahdollistaa 11.1-volttisten akkujen käyttämisen, joilla saadaan entistä napakampi kertatuli ja nopeampi sarjatuli.

EDGE 2.0-sarjalaisissa aseen tehoja voi säätää vaihtamalla jouset. Asepaketin mukana toimiettavat kaksi jousta mahdollista tehojen säädön CORE-mallin tavoin lähestulkoon kaikille suomalaisille airsoft-pelikentille. CORE-malleista poiketen EDGE-malliston asepaketit eroavat lippaiden osalta. Siinä missä CORE:t toimitetaan yhdellä suurikapasiteettisella hi-cap lippaalla, EDGE-mallistossa aseen mukana toimitetaan kaksi mid-cap tyypin lipasta. Mid-cap malliset lippaat vaativat erillisen lippaanlataajan kuulien lataamiseen lippaan sisälle. Mid-cap lippaiden vahvuus suurikapasiteettiseen hi-cap lippaaseen verrattuna on se, että nihin ei tarvitse rullata vetoa ennen peliä tai sen aikana. Vastaavasti lippaan veto ei voi myöskään loppua ennen kuulien loppumista lippaasta. Muista ostaa lippaanlataaja samalla kun tilaat aseen. Malleja on erilaisia ja ne kaikki toimivat suurin piirtein yhtä hyvin. Kalliimmat kammella varustetut Odin-merkkiset (tai niiden kopiot) ovat monien pidempään harrastaneiden suosikkeja, mutta myös halvemmilla ja yksinkertaisemmilla lippaanlataajilla pärjää.

Kaikki EDGE 2.0-sarjalaiset ovat sisäisesti identtisiä. Ulkonäköerot ovat pääosin kosmeettisia. Isommat hintaerot eri mallisten EDGE 2.0:en välillä selittyvät osin oikeilta tuliasevalmistajilta ostetuilla lisensointimaksuilla. Osa EDGE 2.0 malleista on tehty lisenssoiduilla osilla ja osa ei.

EDGE  2.0 on CORE-mallien tavoin sähkötoiminen, eli se vaatii toimiakseen akun ja laturin. CORE-mallin kohdalla listattujen akkujen lisäksi aseessa voidaan käyttää 11.1v LiPo tai Li-Ion akkuja. Sopivia malleja ovat tikkuakut tai jotkin kolmiosaiset, ns. crane-akut. EDGE-sarjalaisissa on Deans/T-liitin. Kiinnitä tähän huomiota akkuvalinnassa. EDGE-mallien mukana toimitetaan adapteri myös miniliittimelle, aseen toiminnan kannalta on parempi, mitä vähemmän ylimääräisiä adaptereita johtojen väliin asennetaan. Adapterit vievät myös tilaa akulta ahtaasta akkutilasta.

Muut tarvikkeet

Kuulat

Kuulat ovat kulutustavaraa, mutta niiden laadussa ei kannata kitsastella. Saat parhaan mahdollisen suorituskyvyn irti aseestasi käyttämällä laadukkaita ja riittävän painavia bio-kuulia. Laadukkaalla ja riittävän raskaalla kuulalla aseen kantama on parempi. Kuulan paino vaikuttaa oleellisesti aseen kantamaan, sillä raskas kuula säilyttää kuulan liike-energian paremmin ja kuula on vähemmän herkkä leijailemaan tuulen mukana pois halutusta suunnasta. Halvat ja heikkolaatuiset kuulat eivät ole tasalaatuisia ja se näkyy heikkona tarkkuutene ja huonona lähtönopeutena. Pahimmillaan heikkolaatuiset kuulat sotkevat aseen hop-up kumin tai tukkivat piipun aiheuttaen aseen tukkeutumisen.

Mikäli valitset aseeksi CORE-sarjalaisen, ulkopeleihin sopiva kuulan paino on useimmiten 0,28g. Mikäli pelaat pääosin sisällä tai alueella, jossa tehoraja on alhainen ja ampumaetäisyydet hyvin lyhyet (<10m), voit hyötyä 0,25g tai jopa 0,20g kuulan hieman nopeammasta lentoajasta lyhyillä etäisyyksillä. Metsämaastossa painavempi kuula on lähes poikkeuksetta parempi vaihtoehto.

Mikäli valitset aseeksi EDGE 2.0-sarjalaisen, sopiva kuulan paino ulkopeleihin on 0.30 tai 0.32g. Mikäli pelaat pääosin sisällä tai alueella, jossa tehoraja on alhainen ja ampumaetäisyydet hyvin lyhyet (<10m), voit hyötyä 0,25g tai jopa 0,20g kuulan hieman nopeammasta lentoajasta lyhyillä etäisyyksillä. Metsämaastossa painavempi kuula on lähes poikkeuksetta parempi vaihtoehto.

Laadukkaita Suomesta saatavia kuulamerkkejä ovat:

 • BLS
 • Tippmann
 • G&G
 • Mint
 • Specna Arms EDGE (huom. ei CORE-kuulat)

Varmista, että ostat biokuulia! 

Hihanauhat

Lähes kaikissa airsoft-peleissä osapuolet erotetaan toisistaan hihanauhoilla. Suomessa yleisimmin käytetyt värit ovat punainen ja keltainen. Vaikka osa yhdistyksistä tai jopa kanssapelaajista ovat valmiita lainaamaan hihanauhoja, on hyvä hankkia heti aluksi omat. Malleja on erilaisia, mutta nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä leveämpi nauha on, sen parempi. Selkeästi erottuva hihanauha vähentää riskiä, että omat ampuvat sinut pois pelistä. Hihanauhat voi laittaa näkyvyden maksimoimiseksi molempiin hihoihin.

Toinen suositeltavaa hankinta ns. oranssi "raatorätti". Osuman saatuasi voit nostaa oranssin liinan esiin, jolloin muut näkevät selkeästi, että olet pelistä ulkona. Sellaisen voi ostaa tai tehdä palasta oranssia kangasta. Raatorätin on tärkeää olla tarpeeksi iso, esimerkiksi A4-arkin kokoinen tai suurempi, jotta muut pelaajat näkevät sen helposti.

Kuva: Kaatuneet taistelijat käyttävät raatorättiä välttyäkseen lisäosumilta. Huomaa, että raatorätin tulee olla oranssi, kuten taaemmalla pelaajalla, ei punainen, kuten etummaisella pelaajalla. Kuvaaja: Jani Andersson / Ghillieone, kuva www.pew-pew.fi

Vaatteet ja varusteet

Aloittaessasi airsoft-harrastusta säänmukaiset ja ulkoiluun soveltuvat vaatteet ovat hyvä valinta. Vaikka useimmat pelaajat käyttävät maastoasuja ja erilaisia lippaiden ja muiden tavaroiden kantamiseen suunniteltuja kantolaitteita, eivät ne ole millään tavalla välttämättömiä. Parhaita housuja tai takkia ei kannata pelikentälle tuoda, sillä on aina mahdollisuus, että vaate rikkoutuu pelatessa.

Airsoft-pelit tapahtuvat useimmiten ulkokentillä vaihtelevassa maastossa. Säähän sopivat ja nilkkaa tukevat kengät ovat hyvä valinta, vaikka lenkkareissakin pelaaminen onnistuu.

Esimerkkiostoskorit

Esimerkkiostoskorit on päivitetty 31.7.2022 sen hetkisten hintojen ja varastosaldojen perusteella. Oranssi raatorätti ei ole täysin pakollinen hankinta ja sen voi korvata helposti millä tahansa oranssilla kankaanpalalla/huivilla/huomioliivillä/putkihuivilla tai muulla vastaavalla.

Atom-airsoft

Kuinka pääsen mukaan?

Jo ennen varusteiden hankkimista on suositeltavaa kokeilla airsoft-harrastusta yhdistysten vuokravälineillä. Tämä on helppo ja edullinen tapa tutustua lajiin.

Pelialuekartta

Suomalaisia airsoft-pelialueita on koottu esimerkiksi tähän karttaan. Kartan pelipaikat eivät kaikki ole aktiivisessa käytössä, mutta pelipaikkojen tietoihin on pyritty kasaamaan niillä pelejä järjestävien tahojen yhteystietoja, joten ole yhteydessä sinua lähimmän pelialueen järjestäjätahoon!

Airsoft Finlandin Discord-palvelin

Discord-palvelusta löytyy Airsoft Finland -niminen palvelin, jossa on merkittävä määrä suomalaisia airsoft-harrastajia. Uusille harrastajille on palvelimelta varattu oma kanavansa, jossa voi vapaasti kysellä lisätietoja, toki muitakin kanavia saa palvelimella käyttää. Kannattaa kuitenkin tämä tiedosto lukea ensin läpi, moneen aloittelijan kysymykseen vastaus on jo täällä.

Palvelimelle pääset liittymään tästä linkistä.