Blogi & Artikkelit

Blogi on Atom Airsoftin omien kuulumisten sekä artikkeleiden jakamiseen tarkoitettu osio. Blogi ja artikkeliosuudessa julkaistaan myös vierailevien kirjoitajien juttuja.

Kategoriat

Kirjoitettu

Mancraft M.A.S.S. Mk1 asennusohje

Tässä artikkelissa käydään lävitse Mancraft MASS perän asennus. MASS perän avulla voi sijoittaa paineilmapullon aseen tukin sisään. Tarvitse MASS:n lisäksi vielä regulaattorin. Yhteensopivia regulaattoreita ovat mm. Mancraftin oma ja Wolverinen Storm regulaattori.

Ennen perän asennusta aseen rungon perän kiinnike tulee lyhentää 4mm pituiseksi alkuperäisestä ja aseessa olevan paineilmakoneiston ilmalinja tulee ohjata gearboxista ulos rungon takaosasta allaolevissa kuvissa näkyvillä tavoilla. Tämä vaatii useimmiten gearboxin muokkausta.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Pakkaksen mukana toimitetaan alla oleva setti ruuveja. Voit säätää paineilmatankkiin kiinittettävän sovitteen sisällä olevan pinnin pituutta kuusiokoloavaimella. Pinni vaikuttaa siihen, miten paljon sovite painaa pullon regulaattorin venttiiliä auki. 

 

Tämän jälkeen irroita paineilma mittari regulaattorista. Mukana toimitetaan tulppa mittarin paikalle ja ruuvilukitetta siihen, joka parantaa tulpan tiiveyttä.

 

 

 

 

 

 

Pujota aseen ilmalinja MASS:n kuvasta näkyvästä reijästä.

 

 

 

 

 

 

 

Ruuvaa kuvassa näkyvä sovite regulaattoriin pullolle kuuluvaan paikkaan.

 

 

 

 

 

 

Kiinnitä sovite pulloon.

 

 

 

 

 

 

 

Kiinnitä regulaattori paineilmalinjoihin.

 

 

 

 

 

 

Kiinnitä regulaattori nippusiteellä MASS:iin kiinni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Työ on tehty ja sinulla on nyt letkuton paineilma-ase.

Ps. Meillä on myös Wolverinen Dual Air Source kittiä, jonka avulla voit käyttää myös tämän ”airstockin” kanssa ulkoista paineilmalähdettä samanaikaisesti.  kts. https://www.atom-airsoft.fi/tuote/wolverine-wraith-dual-air-source-kit/

 

Kirjoitettu

Käytettyjä tuotteita ja jouluostoksia

Joulun alla useimpien kauppojen myynti vilkastuu huimasti. Airsoft-alalla joulumyynti ei kuitenkaan ole samalla tavalla vuoden suurin ja tärkein myyntikausi, mutta tuo se silti mukavan piristyksen airsoft-kauppiaan kassavirtaan. Edellisessä blogikirjoituksessani ”Kuulapyssyjä ja kiertotaloutta” käsittelin Atomin siirtymistä käytettyjen tuotteiden myyntiin.

Tuotteita nyt joulun alla asiakkaille esitellessäni  olen kuitenkin kiinnittänyt huomiota yhteen perustavanlaatuiseen ongelmalliseen seikkaan. Näin joulun kynnyksellä airsoft-kaupassa näkyy joulumyynnin vaikutukset siten, että asiakkaat hakevat airsoft-tuotteita nimenomaan lahjaksi. Normaalisti tuotteita esitellessä käytetyn vaihtoehdon tarjoaminen uuden tuotteen rinnalle tuntuu luontevalta ja järkevältä vaihtoehdolta. Jos asiakas tuleekin etsimään selkeästi lahjatavaraa, ainakin minulle on vaikeaa luontaisesti tarjota asiakkaalle käytettyä vaihtoehtoa. Jostain aivojen alitajunnan perukoilta minulle tulee epämääräinen tunne siitä, että käytetty tuote ei sovi lahjaksi tai ainakin myyjän näkökulmasta se tuntuu sillä hetkellä jotenkin huonommalta lahjalta kuin uusi tuote.

Aktiivisena airsoft-harrastajana ja meidän käytettyjen tuotteiden valikoiman tuntevana  tiedän kuitenkin, että tällainen ajatus on silti täysin järjetön. Mikäli airsoftvälineitä hankkiessa halutaan panostaa laatuun, ne ovat monesti isoja ja hyvinkin pitkäikäisiä hankintoja. Erityisesti silloin kun ostetaan kalliimpien valmistajien tuotteita, joita ollaan valmiita myös huoltamaan. Tästä esimerkkinä voisin käyttää vaikka omia harrastusvälineitäni, joista osa on palvellut minua jo vuodesta 2005. Toki pyssyjä on kahdentoista vuoden aikana huollettu ja kuluvia osia on vaihdettu, mutta aseiden rungot ovat alkuperäisiä. Samanlaista kestävyyttä ei voi odottaa halvimpien hintaluokkien tuotteiden rungoilta tai koneiston osilta.

Mikä sitten olisi paras hankinta pukinkonttiin, kun haluaa lahjoittaa laatua, mutta kukkaron nyörit eivät anna periksi loputtomiin?

Monien päähän lienee itseni tavoin iskostunut ajatus siitä, että joululahjan tulee aina kimaltaa uutuuttaan tavaratalojen näyteikkunoiden tavoin. Ehkä tällaisesta ajattelusta olisi kuitenkin aika päästä eroon. Miksi ostaa välttämättä uusi, jos samalla rahalla saa laadukkaamman yksilön käytettynä? Tämä korostuu erityisesti airsoft-kaupassa, sillä monesti ammattitaitoisen airsoft-korjaajan mittatilaustyönä rakentama kuulapyssy on huomattavasti tarkempi ja koneistoltaan pitkäikäisempi kun tehtaan linjastolta ulos työnnetty, koskematon kuulapyssy. Asianmukaiset koneiston säädöt sekä oikeat viritysosavalinnat sisältävän pyssyn salamannopean käyntiäänen erottaa pelikentällä sen olemattomasta semiviiveestä, joka tarkoittaa aseen viritys- ja laukaisunopeutta liipasinta painettaessa.

Kaikki käytetyt airsoft-tuotteet eivät tietenkään ole kustomoituja. Uskon kuitenkin, että myös lahjan saaja arvostaa laadukasta ja pitkäikäistä tuotetta enemmän kuin halvinta, mahdollisesti lyhyemmän ilon tuottavaa välinettä. Useimmiten uuden tuotteen estetiikkakin katoaa airsoft-tuotteista nopeasti: kiiltävä pinta naarmuttuu helposti jo yhdessä pelissä. Toisaalta useat airsoft-harrastajat pitävät useimmiten sellaisista pyssyistä, joiden pinta on vähän kulunut, sillä se tuo kuula-aseisiin realistisemman lookin.

Jos kuitenkin kaipaa lahjaan siistiä pintaa ja uutuuden tunnetta, löytyy käytettyjen tuotteiden valikoimastamme myös kosmeettisesta ja mekaanisesta kunnosta täydet viisi tähteä saaneita tuotteita. Nämä tuotteet ovat kunnoltaan ja myyntipakkausta myöten täysin uutta vastaavia.

Rohkaisen siis harkitsemaan vakavasti käytettyä vaihtoehtoa myös lahjaostoksilla. Ehkä käytetyn tavaran ostaminen talven kulutusjuhlan keskellä muuttaa kulttuuria vähitellen siihen suuntaan, että käytännöllisyys ja pitkäikäisyys pääsevät ansaitsemalleen paikalle!

#reairsoft

Kirjoitettu

Hyvän airsoft-maskin metsästys

Airsoft-aseen vinhasti lentävät kuulat aiheuttavat riskin saada niistä osumia. Kuula-aseen osuma kehoon ei aiheuta todellista riskiä, paitsi silloin jos kuula pääsee osumaan silmään tai hampaaseen. Tästä syystä erityisesti silmävammojen ehkäisy on välttämätöntä ja siihen tulee panostaa aina käyttämällä asianmukaisia CE-hyväksyttyjä silmäsuojaimia. Hampaiden suojauksessa airsoft-harrastajilla on hieman eriäviä mielipiteitä ja käytäntöjä.  Osa harrastajista suojaa  hampaansa urheilussa käytettävillä hammassuojilla, osa käyttää koko maskia ja osa lasien kanssa alakasvonsuojia. Hampaansa suojaavien lisäksi pelikentillä näkyy paljon erityisesti vanhempia harrastajia, jotka pelaavat riskillä ilman hammassuojia. Syitä ns. riskipelaamiselle on monia, mutta tyypillisimmät syyt ovat ne, että maski koetaan epämukavaksi käyttää tai tähtääminen on hankalaa. Tässä artikkelissa pyritään rakentamaan omaan päähän sopiva ns. täydellinen maski, jonka kanssa tähtääminen ja käyttömukavuus on huipussaan turvallisuudesta tinkimättä.

Mitä tarvitset

 

Maskin rakennusprojektiin tarviset seuraavat työkalut:

–  Kuumailmapuhallin / tehokas hiustekuivaaja
–  Kuumaliimapistooli + liimaa
–  Sivuleukkurit tai peltisakset
–  Rautalankaa
–  Nippusiteitä
–  Suojalasit ja alakasvonsuojan

Esimerkkimaskin rakentaminen aloitettiin valitsemalla rakennuspohjaksi seuraavat kaksi tuotetta:
https://www.atom-airsoft.fi/tuote/nuprol-pro-large/
https://www.atom-airsoft.fi/tuote/stalker-type-alakasvonsuoja-musta/

dsc_7200

 

Hihnaston irroitus

Leikkaa alakasvonsuojan alkuperäinen hihnasto irti.

dsc_7201dsc_7203

Suojakankaan irroitus 

 

Kuumenna kuumailmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla alakasvonsuojan yläreunassa oleva suojakangas lämpimäksi, jotta sen paikallaan pitävä kuumaliimaus irtoaa ja suojakangas lähtee helposti pois paikaltaan. Huom! Kuumenna kangasta varovasti, jotta se ei sula!

 

dsc_7205

dsc_7207

 

Alakasvonsuojan muotoilu ja leikkaus

Leikkaa peltisaksilla tai sivuleukkureilla alakasvonsuojan yläreunan profiili vastaamaan lasiesi alareunan profiilia. Sovita tässä vaiheessa alakasvonsuojaa ja laseja kasvoihisi ja väännä alakasvonsuojan metalliverkko kasvojesi mukaan hyvään muotoon.

 

dsc_7208dsc_7213

 

Suojakankaan kiinnitys

Kiinnitä alussa irrotettu suojakangas kuumaliimalla takaisin uudelleen muotoillun alakasvonsuojan yläreunan päälle. Suojakangasta voi tässä vaiheessa myös varovasti lämmittää kuumailmapuhaltimella, jotta kankaaseen jääneet vanhat kuumaliimajäämät sulavat ja kiinnittyvät uudestaan alakasvonsuojaan.

dsc_7214

 

Alakasvonsuojan kiinnitys laseihin

Uudelleen muotoiltu alakasvonsuoja istuu täydellisesti lasien alareunan kehystä vasten.

dsc_7215 dsc_7216

 

Lasit ja suoja kiinnitetään toisiinsa nippusiteillä lasien ja alakasvonsuojan hihnalenkkeihin.

 

dsc_7217dsc_7218

 

Tämän jälkeen alakasvonsuoja tulee kiinnittää laseihin esimerkiksi nenän kohdalta rautalangalla.

dsc_7220
Lopputulos

Työn valmistuttua saadaan tyylikäs ja ennen kaikkea hyvin suojaava ja mukava maski, joka suojaa tehokkaasti silmät ja hampaat. Ohjetta voi soveltaa myös muihin tuotteisiin. Esimerkiksi GXG Goggles suojalasit soveltuvat samaan operaatioon erittäin hyvin.

 

dsc_7221 dsc_7222 dsc_7230
dsc_7224

dsc_7229

Olemme tehneet maskista myös muita variaatioita, kun yllä olevassa ohjeessa. Kuvia muista varioaatioista:

 

Kirjoitettu

Kuulapyssyjä ja kiertotaloutta

Lokakuun pimeyden ja viimeistään lumen maahan laskeutumisen myötä kuulapyssykauppiaan arki muuttuu. Loka-marraskuu tuntuu olevan jotenkin hiljainen ajanjakso kuulapyssykaupassa, vaikka airsoft-pelit eivät sinänsä katoa mihinkään. Esimerkiksi täällä Hämeenlinnassa tämän tekstin kirjoitushetkellä Hiihtomaassa rullaavat Linnasoftin viikonloppupelit samalla tavalla kuin kesällä. Liekö sitten joulun läheisyys syynä varustehankintojen lykkäämiseen ”jouluostoksiksi”. Kauppiaalle tällaiset myynnin systemaattiset vaihtelut ovat tietysti myrkkyä, varsinkin jos keskimääräisen myynnin vaihtelusta kuukauden mukaan ei ole riittävästi dataa edellisiltä vuosilta. Kauppiaallehan helpointa olisi se, että joka kuussa tavaraa liikkuisi aina saman verran.

Hiljaisempi syksyn myyntikausi antaa kuitenkin aikaa ennen joulumyyntiä miettiä, mihin suuntaan yritystä seuraavaksi veisi. Oikeastaan sen, mitä seuraavaksi teen tiedän jo, mutta kiireisen kesäsesongin aikana mitään uutta mullistavaa ei ole keritty viemään eteenpäin.

Uutisia ei tarvitse paljoa katsella huomatakseen monta epäkohtaa, jotka tässä maailmassa vallitsee. Kaikkiin niihin ei yksilötasolla voi mitenkään vaikuttaa. Jos katsoo uutiskuvia esimerkiksi Intiasta tai Kiinasta jäte tai saastepilvien keskeltä tulee mieleen onko näiden edullisten ns. kertakäyttötuotteiden tekemisessä mitään järkeä? Hajonneiden tilalle ostetaan uusi ja hajonnut päätyy roskiin tai makaamaan ullakon perukoille. Loputon oravanpyörä jätteen ja uuden tavaran kierrosta on syntynyt.

Kauppana ja kuluttajina voimme kuitenkin ehkäistä maapallon saastumista ja jätevuorta kestävää kehitystä edistäviä tuotteita hankkimalla. Valitettavasti erityisesti varusteissa edulliset halpatuotantotuotteet jyräävät. Miksi ostaa kallista Euroopassa valmistettua laatutetsaria 150 eurolla, kun vastaavan näköisen saa halppisvalmistajalta 30 eurolla? Yllättäen halvalla valmistettu tuote on huomattavasti heikommista materiaaleista tehty, ja tuotteen ompeleet eivät kestäkään yhtä hyvin kuin kalliissa oikeaan sotilaskäyttöön tarkoitetussa merkkituotteessa. Tuotteen ostajan kannalta halppiskama kestää kuitenkin monesti ostajan näkökulmasta niin pitkään, että halppistuotteen tilalle halutaan jo jotain muuta ennen tuotteen lopullista hajoamista ja puoliksi rikkinäinen tuote päätyy lopulta roskiin. Halvan tuotteen roskiin heitto ei tunnu edes pahalta.

Pidemmän linjan unelma

 

Olisi hienoa, mikäli tulevaisuudessa niin airsoftissa ja muillakin toimialoilla voitaisiin keskittyä myymään uutena vain pitkäkestoisia (ja yleensä myös kalliita) tuotteita. Kallis tuote ei tietenkään ole kaikille vaihtoehto eikä edes järkevää, mikäli haluaa vaikka pelkästään kokeilla airsoft-harrastusta. Edullisemmat tuoteryhmät voisivat olla käytettyjä uudestaan myytäviä tuotteita. Toivonkin, että tulevaisuudessa osataan ostaa aina laatutuotteita halpojen tuotteiden sijaan ja siirtää ne aikanaan seuraavalle käyttäjälle.

Airsoft-alan asiantuntevana liikkeenä voimme olla edistämässä tätä ajatusta ihan konkreettisesti. Kahden yksityisen myyjän välisessä kaupankäynnissä on omat haasteensa. Kaupoista sopiminen vaatii useimmiten säätämistä, tuotteista ja niiden todellisesta arvosta tietämistä sekä asiaan perehtymistä ja kirpputorien aktiivista seuraamista. Tämän lisäksi kirpputoreilla varomaton ostaja voi joutua vielä huijatuksi pelkästään myyjän ymmärtämättömyyden takia.  Jonkin verran kirpparikauppoja tehneenä tiedän, että ”hyväkuntoinen” tarkoittaa eri asioita eri ihmisille.

 

Unelman toteutus on nyt alkanut

Tulemme tarjoamaan edellä mainitut ongelmat ratkaisevan verkkopalvelun. Olemme aloittaneet noin vajaa vuosi sitten käytettyjen tuotteiden varaston keräämisen. Nyt syksyn hiljaisemmalla myyntijaksolla olemme saaneet rukattua oman verkkosivustomme siihen kuntoon, että sinne voi laittaa myös käytettyjä tuotteita. Sivustollamme vierailleet ovat ehkä jo huomanneet muutamien käytettyjen tuotteiden tarjonnan ilmestymisen verkkosivuillemme.  Nykyinen verkkokaupparatkaisumme ei ole aivan optimaalinen käytettyjen uniikkien tuotteiden myyntiin, sillä jokainen yksittäinen tuoteartikkeli on oma tuotteensa. Uuden, vain käytetyille tuotteille räätälöidyn verkkokaupan rakentaminen on aloitettu ja toivottavasti se saadaan kuntoon nyt kevään aikana.

Käytettyjä tuotteita pääsee tarkastelemaan täältä: https://www.atom-airsoft.fi/tuote-osasto/kaytetyt/

Pelirikasta loppusyksyä ja hauskaa joulun odotusta!

Sakari
Yrittäjä
Atom Airsoft Oy

Kirjoitettu

TFC M4A1 PTW – Osa 1

Lyhyt saate artikkeliin!
Saimme pienen mutkan kautta käsiimme kolme kappaletta uusia _hieman_ harvinaisempia ”TFC PTW” airsoft-aseita. Meistä ei kukaan ole koskaan kuullutkaan moisista härveleistä, joten lähempi tuotteen tarkastelu oli paikallaan. Ase paljastui varsin nopeasti erittäin mielenkiintoiseksi ja toimivalta vaikuttavaksi systeemiksi, mutta viimeistelyssä tuntui olevan toivomisen varaa. Pyssy vaikuttaa näppituntumalta olevan jonkinsortin ”protosarjalainen” (?). Tästä syystä toimitimme yhden aseen seuraavan artikkelitekstin kirjoittaneelle Jarkolle, jossa käydään lyhyesti lävitse, mitä itse ase on syönyt ja onko aseessa potenttiaalia haastamaan hyvin rakennettuna perinteiset sähköaseet.
Reportaasi saa vielä jatkoa toisen osan verran. Toisessa osassa kerrotaan, mitä aseesta loppujen lopuksi saatiin rakennettua kuinka hyvän aseen tästä härvelistä sitten oikeasti saa.
 Ps. Jos pyssy alkaa kiinnostamaan, niin loput 2 kappaletta myydään hintaan 299€/kpl.  Uusia ei saa varmaankaan enää ikinä lisää.
Alkuperäisen tekstin kirjoittanut Jarkko. Alkuperäiseen tekstiin on tehty muutamia lisäyksiä.

Netistä löytyvät speksit TFC PTW aseesta

TFC M4A1 Carbine Full Metal AEG
•Military Spec Real Steel Enhancement Parts
•Aluminum Receiver
•Full Steel One-Piece Outer Barrel
•Can withstand up to 70Kg
•1/1 Scale High Performance Assembled Electric Powered Airsoft AEG
•Featuring both SEMI & FULLY Automatic Shooting Mode
•Full metal hi-cap magazine accommodate 300 Rounds of 6mm Plastic Bullet
•6.03mm inner barrel (363mm)

Pakkaus ja ulkoiset osat

Ase tulee yksinkertaisessa ja varsin tylsässä laatikossa, jossa on todella niukka perusvarustus. Pakettiin kuuluu yksi hicap lipas, puhdistuspuikko, ase sekä manuaali. Manuaali on todella Kiinalainen, kuten itse asekin 🙂

Kuten kuvista näkyy valmistaja (tai sen edustaja) on Taiwanilainen Tyen Fong International Trade Co. Ja itse manuaali on kiinalais-englantilaisella tekstillä varustettu sepustus aseesta. Käy esim. sytykkeeksi hyvin.

Sitten siirrytään itse aseeseen. Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Ase itsessään on erittäin tukeva ja melko painava. Mitään ylimääräisiän notkumisia tai heiluntaa ei ole. Netistä löytyvien speksien mukaan se kestää jopa 70kg ??? rasituksen, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.

Rungon merkinnät ovat niukkoja. Väriltään ase on musta ja maalaus on ihan hyvän laatuinen, ehkä aavistuksen liian kiiltävä.

Hylsyportin suoja pysyy jousella kiinni eikä sylinterin suojana ole feikkisuojusta tms.

Aseen purkamisen voi aloittaa irroittamalla taaimmaisen runkopultin, jolloin ylärungon voi avata realistisella tavalla. Pulttien varmistuksena toimivat 2,5mm kuusiokoloruuvit, eli vahingossa ne eivät tipu. Tästä onkin hyvä siirtyä aseen sisäosiin.

Sisäosat

Ase on ns. split gearbox mallinen. En itse omaa kokemusta esim. WE Katana asesarjasta tai ICS:n vastaavista. Tämä ase omaa kuitenkin täysin omaa valmistetta olevat sisukset. Kurkistetaan siis millaista sisältä löytyy.

Aseen akkuliitin on tyyppi Tamiya mini. Varsinaisen sulakekotelon sekä liittimen yhdistelmä on liitetty sähköjohtoihin varsin laadukkailla ja hyvin suojatuilla yhden johtimen liittimillä. Eli ensimmäisenä irroitetaan sähköjohto ja vedetään johdot ulos hoppiyksikön alla olevasta reiästä. En ottanut kuvaa toimenpiteestä, mutta se on varsin itsestään selvä.

Etumaisen runkotapin irroituksen jälkeen aseen ylärunko irtoaa. Syliterikokonaisuus voidaan irrottaa vetämällä viritystapista taaksepäin.

Ja se näyttää irrotettuna tältä. Viritystappi on jousella kiinni syliterissä. Jousi on puolestaan ruuvikiinnitteinen sylinterin puolelta, joten se ei pääse etupäästään irtoamaan. Tässävaiheessa viimeistään huomantaan, että aseen pääjousta ei näy tutussa paikassa gearboxin sisällä. Aseen erikoisuus onkin se, että käyttöjousi on bufferiputken sisällä. Aseen bufferiputki irtoaa realistisesti ja täten aseen jousen vaihto onnistuu helposti bufferiputken irroituksella paikaltaan. Perehdymme jousen vaihtoon paremmin osassa 2.

Ja tällainen kokonaisuus paljastuu ruuvien irroittamisen jälkeen. Sylinteri on lähes tyypillinen AEG sylinteri, lukuun ottamatta sen takaosassa olevaa lovea. En havainnut ottaa siitä kuvaa erikseen. Sylinteriä pitää koossa kuusi ruuvia.

Ja tässä osat toisistaan irroitettuna. Sylinterin tyvessä näkyy aiemmin mainittu lovi/hahlo. Sen syyna on sektoriratas, joka nousee jonkin verran esiin rungon alaosasta.

Sylinterinpää, sylinteri, männänpää sekä suutin vaikuttavat suhtkoht normaaleilta AEG osilta. Muuten kaikki on omia erikoisosia. Männänpää on täysin sileä ja muovinen. Sitä on siis helppo modata esim. poraamalla siihen muutama 1,5mm-2mm reikä. Kokeilin menetelmää ja ainakin kronon perusteella tällä sain ilman kiertoa parannettua.

Itse mäntä on omituisen oloinen pitkä muovi/polymeeriputki johon on merkitty valmistajaksi LYTOY AEG. Putken etuosa on hyvin lähellä normaalia mäntää, mutta sen takaosaan on lisätty muoviputki mahdollistamaan jousen asentaminen aseen perän sisään. Männän kaksi erillistä osaa on liimattu toisiinsa kiinni. Erikoisosa, mutta tämän askarteleminen on sinällään todennäköisesti helppoa. Itse mäntä on puolihammastettu ja siitä löytyy 15 hammasta. Vain ensimmäinen hammas on metallia eikä männän laatu käsituntumalta vaikuta kovinkaan erikoiselta. No sen näkee sitten käytännössä…

Suutinlevystä ei ole juurikaan kommentoitavaa. Se on juuri tätä asetta varten suunniteltu. Pelkään pahoin että männän ohella se on helpoimmin rikkoontuvia osia tässä aseessa. Suutinlevyn jousipalautus on toteutettu eri tavalla kuin normaaleissa V2 tai V3 bokseissa. Mistähän tälle saisi varaosan?

Sitten siirrytään rungon alaosaan. Kuvassa näkyy sektoriratas, joka nousee rungon pinnasta jonkin verran ylös. Kuvassa voi nähdä myös peräputken sisään asennetun jousen muovisen pään. Rataslaatikon alaosa pitää jousen paikallaan. Itse rataslaatikko on erittäin tukevasti paikallaan rungossa ja kiinnitys on toteutettu samoilla menetelmillä kuin normaaleissa V2 mechalla varustetuissa rungoissa.

Aseen kahvan sisältä löytyy lyhyt moottori, joka on merkkiä Dragon Fire (made in China). Moottori ei ole kovinkaan vääntävä, joten se kannattaa uusia mikäli asetta käyttää enemmän tai arvostaa tulinopeutta lainkaan.

Kahvan kiinnitys on normaalia V2 mechalla varustettua asetta ”pidempi”. Kahva kiinnittyykin runkoon tukevasti.

Rataslaatikon irroittamiseksi tulee aseesta irrottaa lippaan irrotussalpa sekä liipasimen yläpuolella oleva lukitustappi. Siis samat irrotustoimenpiteet kuin V2 boxilla varustetussa M4:ssä.

Rataslaatikko istuu rungossa tiukasti. Itse asiassa yritin noin 5min irroitella sitä paikaltaan etsien jotain piilotettua ruuvia. Sitten tajusin, että jousta täytyy painaa hiukan perän sisään jolloin laatikko irtosi helposti. Sovitus oli kuitenkin melko tiukka eli ylimääräistä heiluntaa ei esiinny.

Rataslaatikko on materiaaliltaan jotain valumetallia ja varsin ruman näköinen. Laatikon rungossa näkyy valmistajan merkintä LY. Valitsinlevy vaikuttaa lähes normaalilta M4 valitsinlevyltä, muttei sitä ole. Taas valmistajan oman ratkaisu.

Rataslaatikon sisäosa on varsin karun näköinen. Rattaat ovat kuitenkin tiukasti paikoillaan. Rattaiston väärään suuntaan pyörimistä estävä sekä vaihdintoiminnallisuutta toteuttava vivusto on varsin erikoinen. Kahden erillisen vivun paikalleen laittaminen oli sitten se kaikkein vaativin homma kokoamisessa. Rattaat oli rasvattu ihanalla vihreällä vaseliinilla. Se vaikutti voiteluominaisuuksiltaan tyydyttävältä (ei ollut liimaa), mutta korvasin sen kuitenkin uudella aineella. Laukaisukoneisto on toimintaperiaatteeltaan perinteinen liukuvaan laukaisukynteen perustuva malli.

Tässä vielä tarkempi kuva juuri avatusta rataslaatikosta…

Ja tässä laatikko kaikki osat purettuna. Rattaista voi todeta, että kartioratas ja alennusratas olivat teräksisiä. Sen sijaan sektoriratas oli valettua mallia. Äkkiseltään rattaat vaikuttivat ihan kestävän näköisiltä, mutta niiden viimeistely oli varsin karu (kuten koko boxin). Kokeilin sovittaa boksiin normaaleja v2/3 puolihammastetulle männälle tarkoitettuja rattaita, ja ne sopivat hyvin laatikkoon. Tämä on hyvä päivitettävyyden kannalta.

Aseen muista ominaisuuksista

Aseen muista osista täytyy vielä mainita piippu. Aseen esitteen mukaan siinä on 6,03mm tarkkuuspiippu. Piippu on valmistettu messingistä, eikä minulla ole mittaa jolla sisämitan voisi varmistaa. Koetan sellaisen hommata ja täydennän tätä artikkelia hopin ja piipun tiedoilla myöhemmin.

Purkamisen jälkeen laitoin aseen kasaan. Tein aseelle seuraavat perusviritykset:
– sorbo sylinteripäähän
– männän kohtauskulman säätö (yksi hammas pois ja toisen madaltaminen)
=> em. syistä jouduin lyhentämään mäntää noin 2mm jottei se tullut liikaa yläosan sylinteristä ulos ja ase suostui menemään kasaan 🙂
– Gate NanoSSR mosfet asennus
– sylinterin kiillottaminen
– männän liukupintojen kiillottaminen
– männänpään reiittäminen venttiloiduksi (8x2mm reikä) ja reikien reunojen pyöristäminen. Alkuperäinen männänpää venttiloimaton.
– uudelleen rasvus
– laukaisukynnen liukupintojen asennon muokkaus, joka paransi laukaisuvastetta sekä nosti sarjatulinopeutta reilusti
– hoppikumi uusittiin

Ase on erittäin tiivis. Myös alaosan shimmitys oli ihan kohtuullinen.

Kokonaisarviota

Tähän loppuun olen koettanut koota päällimmäisiä ajatuksia eli plussaa ja miinusta

Positiiviset havainnot
+ Erittäin tukeva ja kestävän oloinen konstruktio
+ Ei ylimääräisiä heilumisia tai värinöitä
+ Tarkkuuspiippu (varauksin, ei mitattu)
+ Aseen tiiveys
+ Ase vaikuttaa kestävältä

Negatiiviset havainnot
– Täysin valmistajakohtainen rakenne (rajalliset viritysmahdollisuudet)
– Varaosien saatavuus ?
– Aseen sisäosien viimeistely

 

Kirjoitettu

Yrittäjän kuulumiset

Moikka

Tämä on ensimmäinen varsinainen blogipostaukseni, joka tosin julkaistiin jo noin viikko sitten Atomin Facebook sivulla. Tästä lähtien blogipostaukset julkaistaan ensiksi tänne.

Olemme siirtyneet uudelle aikakaudelle varastonhallinnassamme ja samalla tehneet myös muutaman muutoksen verkkokauppaamme. Tämän lisäksi olemme iskeneet alulle uuden Junnusoft-toiminnan.

 

Uusia ominaisuuksia verkkokauppaan

Aikaisemmin verkkokauppamme uusien tuotteiden tsekkaus ei ole ollut kovin helppoa, mutta nyt on. Lisäsimme näet oikeaan sivupalkkiin ”Uutuudet” sekä ”Tarjoustuotteet” -tuoteryhmät erikoistuoteryhmät otsikon alle. Siihen mahtuisi vielä muutama muukin, joten hyviä ehdotuksia otetaan vastaan.

https://www.atom-airsoft.fi/uutuudet/

Varastonhallinta uuteen uskoon

Verkkokauppaamme on vaivannut jo pitkään kivijalkamyymälän ja verkkokaupan myynnin huono yhteensovitus. Tähän mennessä myymälämyynnit on pitänyt päivittää erikseen käsin verkkokauppamme varastosaldoihin. Kuten arvata saattaa, verkkokauppaan voi tällaisella järjestelyllä jäädä paljon tuotteita, jotka ovat oikeasti loppu. Reilu puolitoista vuotta, sitten kun laitoin oikeaa myymäläämme kuntoon, selvitin pintapuolisesti tällaisten varastosaldoja automaattisesti verkkokaupasta vähentävien kassajärjestelmien saatavuutta ja hintaa. Muutaman kassalaitteita välittävän yrityksen liikkeissä vierailun jälkeen sain sellaisen käsityksen, että tällaiset järjestelmät ovat järjettömän kalliita (tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja) ja jätin asian sikseen.

Ongelma, joka tiedostettiin jo aikaa sitten, ei kuitenkaan ole poistunut vaan vaikeutunut. Tästä syystä lähdin selvittämään uudestaan uusia vaihtoehtoja uudella lähestymistavalla. Verkkokauppamme on rakennettu avoimeen lähdekoodiin perustuvan WordPress -julkaisujärjestelmän päälle, joten lähdin etsimään kassaohjelmistoa, joka toimisi suoraan WordPressin sisällä. Yllättäen tällainen ohjelmisto löytyi ja se kustansi huikeat 60 dollaria (!). Uusi järjestelmä on nyt otettu käyttöön ja tuotteiden listaus uuteen järjestelmään on aloitettu. Saldoja on nyt toden teolla päivitetty muutama viikko, mutta työsarkaa on vielä hyvin jäljellä. Meillä on kuitenkin erilaisia tuoteartikkeleita toistatuhatta, joten jokaisen tuotteen läpikäymiseen, laskemiseen ja varastosaldon päivittämiseen menee aikaa.

 

Junnusoft

Minulla on ollut jo pidemmän aikaa unelmana nähdä Suomessa ohjattua airsoft-toimintaa, joka on suunnattu erityisesti nuorille harrastajille. Toki tätä löytyy nytkin ja nuoret harrastajat ovat olleet tervetulleita yhdistysten järjestämiin pelitapahtumiin. Yhdistysten pelitapahtumissa pelit kuitenkin pyörivät vanhempien harrastajien ehdoilla ja nuoremmat tulevat sitten perässä. Viime keväänä Junnusoftia yritettiin varovaisesti käynnistää, mutta homma jäi muiden kiireiden takia toteuttamatta.

Linnasoftin syykokouksessa muutama viikko sitten ajatus junioritoimintaan panostamisesta tuli uudemman kerran esille ja vanha ajatus Junnusoftista nousi taas pinnalle. Junnusoft -toiminta aloitetaan toimintaan tutustumiskerralla sunnuntaina 13.11.2016 kello 12:00-15:00 Kantolassa sisäleikkipuisto Touhutalon vieressä olevassa hallissa. Toivottavasti Junnusoft ylittää uutiskynnyksen ja saadaan halli täyteen, varsikin kun tutustumiskerta on ilmainen kaikille!

Kirjoitettu

Kohtauskulman säätö ja sorbothane

Miten kohtauskulma säädetään?

Sähkötoimiset airsoft-aseet ovat mekaanisia laitteita ja ne kuluvat käytössä. Tästä syystä ennemmin tai myöhemmin jotain hajoaa, mutta useimmiten se on mäntä. Mikäli kuulapyssyn sielunelämään perehdytään hieman tarkemmin, niin nähdään ettei sen kuitenkaan tarvitsisi olla se heikoin lenkki.

Suurinosa sähköpyssyjen rikkoitumisista johtuu männän hampaiden rikkoontumisesta. Rikkoontumista voidaan kuitenkin ehkäistä oikein säädetyllä männän ja sector gearin kohtauskulmalla, joka ei ole valitettavasti kovinkaan monessa tehdasvalmisteisessa airsoft-aseessa järin hyvä.  Esimerkkikuvassa (alla) on Guarderin Full Tune Kit virityssarjan osat. Valmiin virityspaketin voisi olettaa olevan suoraan ”hyvä”, mutta näin ei ole. Kuten kuvasta nähdään, kontakti rattaan ensimmäisellä hampaalla ja männän pickup-teethillä on erittäin huono.

2012-04-1112-12-45-1

Ongelmaa lähdetään korjaamaan suurentamalla männän sekä rattaan ensimmäisten hampaiden kosketuspinta-ala siirtämällä männän lepotilaa taaemmaksi alla olevan kuvan mukaiseksi.

2012-04-1112-13-42-1

Männän siirto taakseppäin luo kuitenkin uuden ongelman: ratas ei pääse pyörähtämään männän ensimmäistä hammasta vasten, sillä muut hampaat estävät sen. Tästä syystä kohtauskulmaa säädettäessä männästä joudutaan poistamaan vähintään männän toinen hammas kokonaan ja tapauksesta riippuen madaltamaan kolmatta tai jopa neljättä männän hammasta. Alla olevasta kuvasta nähdään, kuinka männästä on poistettu tarvittava määrä hampaita.

User comments

 

Miten siirtää mäntää levossa taakseppäin?

Jotta kohtauskulma korjaantuu, niin mäntää on pakko saada liiketettua hieman taakseppäin. Samalla kun mäntää siirretään taakseppäin, niin männän iskupituus ja tätä kautta sen tuottama ilmamäärä (ilma volyymi) pienenee. Pienentyneen ilmamäärän vuoksi kohtauskulman säätö madaltaa tyypillisesti 1-3m/s aseen lähtönopeutta.

Kohtauskulman säätö säätölevyillä

2012-04-1112-18-30-1
Yllä olevassa kuvasa näkyy esimerkki muovisista prikoista, joiden avulla mäntää on saatu tuotua taakseppäin. Mikäli säädät kohtauskulman prikkojen avulla, niin vältä metallisten säätölevyjen käyttöä, sillä ne lisäävät männän painoa turhaan.

Huom! Muista tukea aina alla olevassa kuvassa näkyvä metallihammas  prikkojen avulla siten, että prikat estävät sen liukumisen pois kolostaan. Normaalisti männänpää pitää sen paikoillaan. Jos käytät liian pieniä prikkoja etkä tällöin tue metallihammasta / kokometallihampaistoa pääsee se liikkumaan ja tämä tuhoaa männän välittömästi hampaan irrottua.
Suosittelemme liimaamaan aina kaikki metallihammaskiskot paikoilleen männistä!

Varmista myös. että männäpääsi ruuvi on riittävän pitkä säätölevyjen asennuksen jälkeen ja lukitse kiinnitysruuvi lopuksi ruuvilukitteella.

Kohtauskulman säätö Sorbothanella (Atom Airsoft suosittelee)

Männän aluasentoa voidaan siirtää taakseppäin myös materiaalia lisäämällä aseen sylinterinpään ja männänpään väliin. Teemme itse kohtauskulman säädöt aina Sorbothanen avulla, sillä tällöin saadaan vahvistettua rataslaatikon kuorien kestävyyttä  samalla. Sen lisäksi mäntä  pysyy kevyempänä, sillä siihen ei tarvitse pultata lisämateriaalia.

Sorbothanea löytyy meiltä täältä: https://www.atom-airsoft.fi/tuote/sorbothane-pad-d70-n-25cm-x-25cm/

 

Sorbothane asennetaan leikamalla matosta syliterinpään kokoinen pyöreä pala johon tehdään reikä suuttimen kohdalle. Sylinterinpään alkuperäinen vaimennuskumi kannattaa ottaa varovasti ehjänä pois ja uusi sorbothanen palanen liimataan sen tilalle. Hyväksi liimaksi on todettu Locite Super Flex Gel. Sorbothanen päälle tulee vielä liimata esim. edellämainittu sylinterinpään alkuperäinen kumi tai jokin muu ohut kumilevy, sillä muuten sorbopala alkaa murentua niistä kohdista johin männänpään venttiilien reijät osuvat. Päälle liimattavan kumi tulee valita siten, että se riittävän paksu korjaamaan kohtauskulman oikeaksi. Alkuperäinen kumi on monesti paksuudeltaan juuri sopiva tähän tarkoitukseen. Mikäli alkuperäine kumi on liian paksu, niin kestävän ja ohuen suojakumin voi leikata esimerkiksi leveästä kutistesukasta.

 

136041865220130209_160048

Kuvassa rosoisesti viimeistelty Sorbopala, jonka päälle liimattu suojakumi.

2012-04-1112-19-29
Rattaan hampaat eivät ota enää kiinni männän pienempiin hampaisiin ja kohtauskulma on hyvä. Kohtauskulma kannattaa testata vielä aseen jousen kanssa, sillä raskaat viritysjouset puristavat sylinterinpään suojakumia ja sorboa jonkinverran kasaan.

 

Mitä Sorbothane® on ja miten se toimii?

Sorbothane on Yhdysvalloissa kehitetty moderni kumintapainen erikoismateriaali, jota sovelletaan jokapäiväisissä tuotteissa, kuten laadukkaissa lenkkareissa ja teollisuuden tarpeissa. Sorbothanella on erityisen hyvä kyky vaimentaa värähtelyä ja iskuja. Sorbothanen materiaaliominaisuudet eroavat kuitenkin kumista merkittävällä tavalla.

Mikäli iskua tarkastellaan iskun voimaa ajan funktiona (alla oleva käyrä), niin voidaan ymmärtää miten sorbothane toimii. Mikäli sorbothanen kykyä vaimentaa iskuja verrataan tavalliseen kumiin, niin sen

Tilanne 1: Ei mitään vaimennusmateriaalia (sininen käyrä)

Kaikki liike-energia purkautuu liikkuvasta kappaleesta (mäntä) koneen rakenteisiin erittäin lyhyellä aikavälillä. Rataslaatikkoon kohdistuu kova lyhytkestoinen jännityspiikki.

Tilanne 2: Alkuperäinen sylinterinpään kumi (keltainen käyrä)
Kumi joustaa vähän ja jännityspiikki pienenee

Lisätietoja Sorbothanesta saa materiaalin omilta verkkosívuilta: http://www.sorbothane.com/

 

Miksi Sorbothanea® tarvitaan airsoft aseessa?

 

Kuula-aseissa erityisesti iskua vaimentava ominaisuus on kiinnostava, sillä männän liike aiheuttaa kovan iskumaisen rasituksen airsoft-aseen koneiston kuoriin jokaisella laukauksella. Iskun aiheuttaa mäntä, joka iskeytyy jousen voimasta rataslaatikon etuseinämää vasten  3D animaation mukaisesti.

Electric Airsoft Gun Version 2 Gearbox

Animaation lähde: http://www.airsoftct.com/

Toistuvat iskut rataslaatikon etuosaan aiheuttavat  vähitellen rataslaatikkoon (tai joskus ihan heti) pieniä väsymismurtumia, jotka johtavat lopulta rataslaatikon halkeamiseen.

v2-haljennut-rataslaatikko

 

Kuvassa haljennut versio 2 rataslaatikko

Rataslaatikon halkemisen aiheuttavat ongelmat ovat olleet pitkään suurimpia esteitä saada vers.2 mallin rataslaatikolla varustetusta viritetystä aseesta luotettava. Sorbothanen mahdollisuuksien oivaltamisen jälkeen airsoft-aseissa, vanha halkeamisongelma on onnistuttu raktaisemaan lähes täysin. Halkeamisriskiä voidaan pienentää myös muilla keinoilla kun Sorbothanella. Esimerkkinä tästä on rataslaatikon viilaminen, mutta emme puutu siihen tässä artikkelissa.

 

 

 

Kuvista kiitos Mahoselle
http://pmakiku.pic.fi/blog/8/Kohtauskulman+s%C3%A4%C3%A4t%C3%A4minen+(AoE)/

 

 

 

 

Kirjoitettu

HPA pikaliittimet?

HPA aseissa ja tarvikkeissa on tarve liikuttaa ilmaa säiliöstä aseeseen tai toiseen säiliöön. Markkinoilta löytyy useita erilaisia osin hyvin samannäköisiäkin liittimiä, jotka eivät kuitenkaan ole keskenään yhteensopivia. Tässä artikkelissä käydään lyhyesti lävitse erilaiset HPA liittimet.

HPA liittimet voidaan jakaa airsoft-käytössä karkeasti automaattisesti sulkeutuviin ja ei sulkeutuviin liittimiin. Sulkeutuville liittimille tyypillistä on liittimen kovempi hinta, joka kasvaa sitä mukaa, mitä korkeammalle paineelle liitin on suunniteltu. Sulkeutuvan liittimen etuna on se, että sellaisen voi avata järjestelmästä (tietyin varauksin!) paineistettuna.

Uuden sukupolven paineilmatoimiset airsoft-aseet ovat yleistyneet ensimmäisenä Yhdysvalloissa, josta tulevat mm. Wolverine-airsoft, Polarstar, Protech ja Tippmann. Amerikkalaisen alkuperän takia kyseiset tuotteet käyttävät sikäläisten standardien mukaisia liittimiä, joista standardiksi on muodostunut Fosterin pikaliittimet. Standardiksi muodostunut liitin on onneksi hyvä, ellei miinuspuoleksi lasketa liittimien huonoa saatavuutta Euroopasta. Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, sillä meiltä niitä kuitenkin saa =). Foster liittimien lisäksi puhutaan myös ”paintball QD” (Quick Disconnect), PTC ja pistoliittimistä. Olemme koostaneet alla olevaan taulokkoon tietoja erilaisista liittimistä ja niiden käyttötarkoituksista.

Huom! Taulukossa esitellään airsoftissa tyypillisesti käytettävät liitintyypit. Esimerkiksi Foster valmistaa monenlaisia liittimiä teollisuuteen, mutta airsoft-käytössä käytetään yleeensä vain 1/8 sisä- tai ulkokierteillä varustettuja liitinmalleja.

 

selietteet
hpa-liittimet-taulukko-kuva

Kirjoitettu

Lähtönopeudet

Tällä sivulla käsitellään, mitä airsoft-aseiden lähtönopeus ja siihen liittyvät käsitteet tarkoittavat ja  miten valmistajien ilmoittamia nopeuksia tulee tulkita.

Käsitteet

Lähtönopeus: Kuulan vauhti, sillä hetkellä, kun kuula tulee aseen piipusta ulos.

m/s: Lähtönpeuden yksikkö, ”metriä per sekuntti” (Käytetään Suomessa)

fps: Lähtönopeuden yksikkö. Erityisesti Amerikassa käytössä oleva yksikkö.  FPS tulee sanoista: ”feet per second”, eli suomeksi ”jalkaa per sekuntti”.

Lähtöenergia: Kuulalla oleva kineettisen liike-energian määrä sillä hetkellä, kun kuula tulee piipusta ulos. Kineettinen liike-energia voidaan laskea seuraavasti: E= 1/2 * m * v^2 Kaavassa olevat muuttujat ovat seuraavat: E=kineettinen liike-energia (yksikkönä Joule), m= kuulan massa kilogrammoina (esim. 0,20g  = 0, 0002 kg), v^2= aseen lähtönopeus korotettuna toiseen potenssiin (yksikkönä  m/s).

Esimerkkitilanne. Aseen lähtönopeus 100m/s 0,20g kuulalla. E = 1/2 * 0,0002kg * 100m/s^2 , jolloin E = 1 J

Kun aseen lähtöenergia lasketaan, niin kaavassa otetaan huomioon kuulan paino. Toisin sanoen lähtöenergia on periaatteessa airsoft-aseessa aina sama käytettävästä kuulasta riippumatta. Poikkeusista lisää tekstin loppuosassa.

Lähtönopeusvaihtelu: Samalla aseella peräkkäin ammuttujen kuulien lähtönopeuksien välinen erotus. Esim. Laukaus 1 : 100m/s, laukaus 2: 103 m/s. Tällöin lähdöt vaihtelevat 3 m/s. Suuret lähtönopeusvaihtelut heikentävät aseen tarkkuutta ja ne kertovat usein huonosta tiiveydestä.

Kauppojen/valmistajien ilmoittamat lähtönopeudet

Lähtönopeuksia vertaillessa tulee olla tarkkana siinä, kuinka raskaalla kuulalla kyseinen lähtönopeus on ilmoitettu. Käytettäessä kevyempää kuulaa saadaan huomattavasti suurempi lähtönopeus on  kun painavammalla.  Aseen lähtöenergia on kuitenkin periaatteessa aina sama kuulasta riippumatta. Lähtönopeuidet ilmoitetaan yleensä 0,20g  tai 0,25g kuulan mukaan.

Kauppojen ilmoittamia lähtönopeuksia vertaillessa tuloksia tulee tarkastella suuntaa-antavina nopeuksina, sillä airsoft-aseet ovat yksilöitä, jolloin kaksi samanlaista asetta saattavat ampua hieman erilaisia lukemia.

Mittaaminen

Aseen lähtönopeuden voi mitata siihen tarkoitetulla laitteella, jota kutsutaan kronometriksi. Atom Airsoftissa mitattaan kaikkien myymiemme airsoft-aseiden lähtönopeudet XCORTECH merkkisellä airsoft käyttöön tarkoitetulla mittarilla.

Mittaus tulee suorittaa siten, että aurinko ei pääse paistamaan kronometrin sisälle, sillä se vääristää mittaustuloksia. Kaasuaseiden kohdalla aseen piippu tulee pitää riittävän kaukana mittarista, jotta piipusta ulos tuleva kaasupilvi ei pilaa mittaustulosta.

Millä kuulalla ase tulee kronottaa, jotta todellinen lähtöenergia/lähtönopeus selviää?

Kronotus tulee tehdä aina pelikuulalla, sillä muuten todellinen lähtöenergia saattaa olla pelikuulalla ihan jotain muuta, kuin esim. 0,20g kuulalla ammuttaessa. Tämä tilanne johtuu siitä, että esimerkiksi korkeasti viritetyssä tarkkuuskiväärissä kevyellä kuulalla  (0,20g)ammuttaessa kuula ehtii tulla aseen piipusta ulos ennen kuin aseen mäntä on etuasennossa. Tällöin kaikki männän liike-energia ei välity kuulalle. Kun kuulaksi vaihdetaan 0,40g pelikuula, niin kuula ei ehdi poistua piipusta ennen männän isketymistä sylinterin etuosaan, jolloin kaikki männän liike-energia välittyy kuulalle.

Esimerkkinä voidaan käyttää tiivistä pulttilukkoista tarkkuuskivääriä jolloin voi käydä seuraavasti: Ase ampuu 0,20g kuulalla 150m/s (2,25 Joulea) ja 0,40g kuulalla 124m/s (n. 3,07 Joulea). 2,25J < 3,07J Toisin sanoen aseen lähtöenergia kasvoi huomattavasti painavempaan kuulaan vaihdettaessa.

Kaasutoimisissa aseissa esiintyy myös samanlainen ilmiö. Kaasuaseessa kuula saa liike-energiansa kaasun laajenmisen vaikutuksesta piipussa. Kevyempi kuula kiihtyy nopeammin, jolloin se poistuu piipusta aijemmin kuin painavampi kuula. Tällöin painavempi kuula on pidempään laajenevan kaasun vaikutuksen aleisena ja se kerää suuremman liike-energian. Tästä syystä painavemmalla kuulalla voidaan saavuttaa suuremmat lähtöenergiat kuin kevyemmällä kuulalla.