Onko airsoft jäänyt hetkeksi tauolle – ehkä talven ajaksi tai jopa pidemmäksi aikaa? Kun kausi taas lähestyy ja pelihammasta alkaa kolottaa, kannattaa varusteet ottaa tarkasteluun ennen ensimmäistä pelikertaa. Pitkän tauon aikana aseisiin ja varusteisiin voi kertyä pölyä, tiivisteet kuivua tai akku turvota – kaikki asioita, jotka voivat heikentää suorituskykyä tai pahimmillaan rikkoa kaluston.
Tässä oppaassa käymme selkeästi ja vaiheittain läpi, mitä huoltotoimia sinun kannattaa tehdä ennen kentälle palaamista – riippumatta siitä, käytätkö kaasutoimisia, CO2- tai sähköaseita. Mukana myös vinkit varusteiden tarkistukseen ja huoltoon, sekä suosituksia tuotteista, jotka helpottavat hommaa.
Sähköaseet – varmista toimivuus ennen ensimmäistä peliä
Sähkötoiminen airsoft-ase (AEG) kestää hyvin aikaa, mutta muutaman kuukauden seisonta voi silti aiheuttaa pieniä ongelmia. Kevyt perushuolto ennen pelikautta ehkäisee yleisimmät viat ja varmistaa, että ase toimii heti luotettavasti.
Tarkista akun kunto
Etsi akku, jota olet viimeksi käyttänyt, ja tarkista sen fyysinen kunto. Jos akku on selkeästi pullistunut, kolhiintunut tai siitä vuotaa nestettä, älä käytä sitä. Jos mahdollista, mittaa akun jännite joko laturilla tai testerillä – turvallinen käyttöalue on noin 3.7–4.2 volttia per kenno. Jos et ole varma akun kunnosta tai latauksesta, on turvallisinta hankkia uusi tai pyytää asiantuntijaa tarkistamaan se.
Tutki liittimet ja johdot
Avaa aseen akkukotelo ja tarkista, että liittimet ovat ehjät ja istuvat tiukasti. Pyyhi tarvittaessa kontaktipinnat kuivalla liinalla puhtaiksi. Katso myös johdotus läpi koko näkyvältä matkalta – erityisesti taitoskohdista. Jos johdoissa näkyy halkeamia, litistymiä tai muita vaurioita, niitä ei tule käyttää ennen korjausta.
Ehjät johdot ovat ratkaisevan tärkeitä, koska sähköaseessa virta kulkee akun ja moottorin välillä. Vaurioitunut johto voi aiheuttaa oikosulun, joka voi pahimmillaan rikkoa aseen ja akun. Myös katkoksista johtuvat epävakaudet laukaisuissa ovat yleisiä, jos johdot ovat huonossa kunnossa.
Puhdista piippu ja hop-up
Irrota lipas ja varmista, ettei aseessa ole kuulia. Ota puhdistuspuikko ja siihen kiinnitetty puhdas kangaspala, joka on kevyesti kostutettu silikonispraylla tai muulla puhdistukseen sopivalla aineella. Ennen kuin aloitat puhdistamisen, säädä Hop-up nolla asentoon, jotta et vahingossa vaurioita sitä. Työnnä puhdistuspuikko piipun läpi pyörivällä liikkeellä, kunnes se tulee ulos puhtaana. Vältä käyttämästä voimaa! Samalla voit tarkistaa hop-upin toiminnan: pyöritä varovasti ja tarkkaile, liikkuuko kumiosa piipun sisällä.
Testaa toiminta
Kytke akku ja ammu aseella muutama laukaus. Kuuntele, että moottori toimii normaalisti eikä mistään kuulu mitään ylimääräisiä ääniä. Jos ase ei reagoi laukaisuun, tai pitää epätavallista ääntä, älä käytä sitä ennen tarkempaa tarkastusta tai huoltoa.
Kaasu- ja CO₂-aseet – tiivisteet, voitelu ja toimivuuden varmistus
Kaasutoimiset airsoft-aseet tarjoavat realistisen laukaisutuntuman ja usein rekyylin, joka tekee pelaamisesta elämyksellisempää. Ne ovat kuitenkin myös herkempiä huollon laiminlyönnille. Toiminta perustuu paineistettuun kaasuun ja useisiin liikkuviin osiin, joiden kunto vaikuttaa suoraan luotettavuuteen ja tehoon.
Pitkän tauon aikana kaasulaitteiden tiivisteet voivat kuivua, liikkuvat osat jumittua ja lippaat alkaa vuotaa. Erityisesti CO₂-käyttöisissä aseissa paine on suurempi, jolloin mahdolliset vuodot ja kulumat rasittavat komponentteja nopeammin.
Siksi ennen pelikautta on tärkeää tarkistaa kaasuaselaitteiston jokainen osa – erityisesti tiivisteet, venttiilit ja voitelupinnat – ja varmistaa, että ase toimii suunnitellusti jo ensimmäisellä laukauksella.
Lippaiden tarkistus
Kaasutoimisten airsoft-aseiden lippaissa tulisi aina säilyttää kaasua, jotta tiivisteet eivät vaurioidu. Poislukien C02 toimiset airsoft aseet, joiden lippaissa ei tulisi säilyttää kapseleita pitkiä aikoja suuremman paineen vuoksi. C02 toimisten aseiden lippaita ei myöskään tule tyhjentää ruuvaamalla kapselia irti, vaan esimerkiksi iskuriventtiiliä painamalla.
Aloita huolto tarkistamalla lippaat. Täytä yksi lipas kaasulla ja kuuntele mahdollisia vuotoääniä – sihinä tai suhina kertoo, että jostain kohtaa pääsee kaasu karkuun. Yleisimpiä vuotokohteita ovat täyttöventtiili, iskuriventtiili sekä lippaan pohjassa olevat tiivisteet.
Jos lipas vuotaa pohjatiivisteiden kautta, kiristä lippaan pohjassa olevaa ruuvia. Mikäli vuoto jatkuu, tiivisteet kannattaa voidella tai tarvittaessa vaihtaa. Mikäli lippaassa on vain pieni vuoto, laittamalla kaasua lippaaseen se saattaa korjaantua itsestään muutamassa päivässä kun kaasun tuoma paine turvottaa tiivisteitä.
Voitele liikkuvat osat
Kaasuaseissa liikkuvia osia on enemmän kuin sähköaseissa, ja ne vaativat säännöllistä voitelua. Puhdista edellisen vuoden rasvat pinnoilta ja lisää uudet, on tärkeää huolehtia, että pinnat, joissa metalli liikkuu metallia vasten on rasvattuna. Kaasuaseen männänpää on tärkeää pitää voideltuna, joko silikonöljyllä- tai rasvalla. Vältä liiallisuutta – liika voitelu voi kerätä pölyä ja likaa, joka heikentää toimintaa.
Puhdista piippu ja tarkista hop-up
Irrota lipas ja varmista, ettei aseessa ole kuulia. Ota puhdistuspuikko ja siihen kiinnitetty puhdas kangaspala, joka on kevyesti kostutettu silikonispraylla. Ennen kuin aloitat puhdistamisen, säädä Hop-up nolla asentoon, jotta et vahingossa vaurioita sitä. Työnnä puhdistuspuikko piipun läpi pyörivällä liikkeellä, kunnes se tulee ulos puhtaana. Vältä käyttämästä voimaa! Samalla voit tarkistaa hop-upin toiminnan: pyöritä varovasti ja tarkkaile, liikkuuko kumiosa piipun sisällä.
Testaa ase
Kun ase ja lipas on tarkistettu ja huollettu, on aika kokeilla, toimiiko kokonaisuus käytännössä. Lataa lipas kaasulla ja muutamalla kuulalla. Kytke se aseeseen ja tee muutama varovainen testilaukaus – mieluiten ulkotiloissa tai turvallisessa ympäristössä. Tarkkaile, syöttääkö ase kuulia normaalisti, palautuuko luisti tai pultti oikeaan asentoon jokaisen laukauksen jälkeen ja toimiiko sarjatuli (jos aseessa on sellainen) moitteetta.
Jos ase ei syötä kuulia, jumittaa, ei laukaise joka kerralla tai luistin liike on hidasta, vika ei useimmiten ole lippaassa – vaikka näin usein kuvitellaan. Todennäköisempi syy löytyy itse aseesta, erityisesti huollon puutteesta. Yleisiä ongelmakohtia ovat kuivuneet tiivisteet, likaiset liikkuvat osat, riittämätön voitelu tai jumiutunut venttiili. Näiden huolto ja puhdistus ratkaisee useimmat toimintahäiriöt.
Jos ase ei testistä huolimatta toimi normaalisti, älä käytä sitä ennen kuin ongelma on selvitetty ja korjattu – näin säästyt isommilta vaurioilta tai pelikentällä ilmeneviltä ongelmilta.
Varusteet – tarkista kunto ja istuvuus
Vaikka vaatteet, suojalasit ja varusteet eivät vaadi samanlaista huoltoa kuin airsoft-aseet, on nekin syytä tarkistaa ennen pelikautta. Tauon aikana varusteet voivat jäädä huonoon asentoon, kärsiä varastoinnista tai jäädä pieniksi.
Kengät:
Tarkista, että kengät ovat ehjät, pohjat eivät irvistä ja nauhat tai kiinnitykset toimivat. Erityisesti nahkakengät hyötyvät käsittelystä kenkärasvalla tai nahanhoitoaineella, jos pinta on kuiva tai halkeileva. Kokeile myös, istuvatko kengät yhä hyvin – huonosti istuvat kengät aiheuttavat helposti hiertymiä ja heikentävät liikkumista.
Vaatteet ja taisteluliivit:
Pue pelivaatteet ja varusteliivit päälle ja tarkista, että ne istuvat hyvin, eivät kiristä tai roiku liikaa. Testaa vetoketjut, soljet ja tarrakiinnitykset – erityisesti liivien kiinnityspisteet ja MOLLE-paneelit, joihin kiinnitetään taskuja ja varusteita. Jos jokin osa repsottaa tai on revennyt, se kannattaa korjata tai vaihtaa ennen ensimmäistä peliä.
Suojalasit:
Ota suojalasit esiin ja tarkista linssien kunto. Naarmuuntuneet linssit voivat heikentää näkyvyyttä ja aiheuttaa häiritsevää valon taittumista. Testaa myös, miten hyvin lasit pysyvät päässä – hihna tai sangat voivat löystyä ajan myötä. Jos lasit huurtuvat herkästi, ne kannattaa puhdistaa ja käsitellä huurtumisenestoaineella.
Kokonaisuudessaan varusteiden hyvä kunto ja istuvuus lisäävät käyttömukavuutta ja turvallisuutta kentällä. Pienellä vaivalla vältät epämukavat yllätykset pelipäivänä.
Valmiina kentälle?
Pitkän tauon jälkeen paluu airsoftin pariin voi vaatia hetken valmistelua, mutta hyvin huolletut varusteet ja aseet tekevät pelikokemuksesta huomattavasti sujuvamman. Kun kaikki toimii niinkuin kuuluukin, voit keskittyä täysillä siihen, mikä tekee harrastuksesta hauskaa: peliin, tiimityöhön ja elämyksiin.
Jotta mikään tärkeä ei unohdu, käy vielä läpi tämä muistilista ennen kauden aloitusta:
Sähköaseet (AEG):
☐ Akun kunto ja jännitteet tarkistettu
☐ Liittimet ja johdot ehjät ja siistit
☐ Piippu puhdistettu ja hop-up toimii
☐ Testilaukaukset tehty – ase toimii normaalisti
Kaasu- ja CO₂-aseet:
☐ Lippaat tiiviit, ei vuotoja
☐ Tiivisteet voideltu kevyesti
☐ Liikkuvat osat puhdistettu ja voideltu
☐ Piippu puhdistettu ja hop-up tarkistettu
☐ Testattu laukaisutoiminta – ei jumeja tai tehon puutetta
Varusteet:
☐ Kengät ehjät ja mukavat jalassa
☐ Vaatteet ja liivit istuvat, kiinnitykset toimivat
☐ Suojalasit ehjät, puhtaat ja pysyvät hyvin päässä